úterý 22. října 2024

Školní stravování je stejné už 30 let. Brzy nastane změna

Školní stravování projde rapidní proměnou. Změní se po dlouhých 30 letech. Změna jídelníčku má zamezit stoupajícímu počtu obézních dětí a dalšími nemocem souvisejícím se špatnými stravovacími návyky.

Školní jídelna

Školáci se dočkají moderního jídelníčku odrážejícího současnou dostupnost dříve chybějících potravin.
Zdroj: Pixabay.com

  • Školáci se dočkají moderního jídelníčku odrážejícího současnou dostupnost dříve chybějících potravin.
  • Zdroj: Pixabay.com

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka mají školní jídelny žáky v oblasti stravování vzdělávat a jít jim správným příkladem. Jídelny ve školách mají poskytovat kvalitní, zdravou a nutričně vyváženou stravu. Zároveň však musí být jídla chutná. A to se mnohdy neděje.

Zatím se stravování v jídelnách řídí takzvaným spotřebním košem. Jídelnám stanovuje zastoupení bílkovin, tuků, sacharidů, masa, zeleniny a podobně v celkové podobě jídelníčku. Jenže už je 30 let starý a skladba potravin se od té doby výrazně proměnila. Brambory nejsou jedinou možnou přílohou. Nyní je doplňuje quinoa, bulgur nebo třeba pohanka. Dokonce se dají za slušné peníze sehnat i mořské ryby, obalovaná treska proto není jediná možnost. Proto ministerstvo zdravotnictví chystá velké změny, které odrazí výsledky výzkumů z let 2015 až 2016 a 2017 až 2018. Ty prokázaly, že stravování v jídelnách má zásadní chyby. Pokrmy mají málo prospěšných tuků, příliš mnoho soli a nesprávný poměr živin.

Jaké změny tedy žáky ve školních jídelnách v nadcházejících letech čekají? Počítá se například se zeleninou nebo ovocem ke každému jídlu. Také dojde k omezení sladkých nápojů a naopak k mírnému navýšení celozrnných obilovin. Děti budou konzumovat více ryb a luštěnin. Naopak by se měla v jídelnách snížit spotřeba masa.

Součástí nové metodiky budou i kulinářské nápady, sezónní recepty a praktické tipy od úspěšných školních jídelen.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

třída
Domácí Školství

Počet studentů středních škol stoupá, mladších žáků naopak ubývá

profimedia-0886608626
Domácí Školství

Angličtina od první třídy. Bek chce rozšířit povinné jazyky

notebook studenti
Domácí Školství

Počet počítačů na školách se během pěti let zdvojnásobil

škola
Domácí Školství

Vláda schválila snížení maximálního počtu hodin výuky financovaného státem