sobota 5. října 2024

Školní jídelny zdražují

Cena obědů ve školních jídelnách místy přesahuje i 40 Kč.

školní jídelna

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

I školy musí reagovat na zdražovaní a tak na většině základních i středních škol došlo od školního roku 2022/2023 ke zdražení obědů. Většinou se obědy zdražily o 10 %. Například Základní škola Otakara Březiny v Jihlavě zdražila obědy pro děti do deseti let o 3 Kč na současných 28 Kč. Žáci do 14 let platí 30 korun a nad 15 let 32 korun za oběd.

Gymnázium Opatov v Praze zdražil obědy plošně o 4 Kč, strávníci od 15 let zaplatí rovných 40 Kč. Pokud by dítě navštěvovalo jídelnu každý školní den, tak by rodiče za rok zaplatili o 754 Kč více. Celkem by za obědy pro 15letého zaplatili za jeden školní rok 7 840 Kč.

Jídelny mají pevně nastavené limity. Pro děti do šesti let maximálně 30 Kč, pro žáky od sedmi do deseti let má být 39 Kč a pro strávníka od 15 let 45 Kč. Maximální cenu podle limitů zaplatí např. rodiče školáků na ZŠ Davle ve Středočeském kraji. V Davli školáci od 15 let platí rovných 45 Kč, což za celý školní rok vyjde na 8 820 Kč. Výše limitů se odvíjí pouze od cen potravin, cena energií na ně nemá vliv.

Autor: Šimon Mitro

Související

olivový olej
Ekonomika Jídlo

Španělské supermarkety uměle navyšují ceny olivového oleje

brambory
Ekonomika

Zdražují brambory, jablka i jogurty

koruna česká
Ekonomika

Inflace v dubnu narostla

Kandidáti koalice STAČILO!
Domácí Eurovolby

Komunisté se připravují na comeback. Představují kandidátku koalice STAČILO!