Pilotní projekt darování školních obědů se uskutečnil na První jazykové základní škole v Praze 4. Stojí za ním iniciativa Zachraň oběd, jejíž zástupci museli intenzivně jednat s ministerstvy financí, zdravotnictví i školství, s hygienickou stanicí či školní inspekcí.
Škola tak mohla za první tři měsíce projektu darovat 668 polévek, 614 porcí hlavního chodu, 155 příloh a 85 svačin.
Další školy, které by se chtěly do projektu zapojit, čeká pořádné papírování. Musí například aktualizovat postupy založené na zásadách HACCP, což je identifikace a kontrola rizika zdravotní nezávadnosti potravin, nastavit příslušné procesy darování a proškolit zaměstnance. "Hygienická stanice je připravená školám na území Prahy v tomto ohledu pomoci nastavit příslušná opatření tak, aby darování probíhalo v souladu s platnými předpisy a obdarovaní obdrželi nejen chutné, nutričně vyvážené ale zejména zdravotně nezávadné pokrmy a potraviny,“ říká ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých z Hygienické stanice hlavního města Prahy Anna Fűleová.
Existuje také mobilní aplikace Zachraň oběd, která zajišťuje snadnou evidenci všech darovaných pokrmů, přehlednou komunikaci mezi školami a příjemci a umožňuje sbírat a sledovat data o množství darovaného jídla.