čtvrtek 19. září 2024

Školní aktovka pro prvňáčka má vážit lehce nad kilogram

Konec srpna je tradičně čas, kdy řada rodičů začne vybírat pro své dítě školní tašku nebo batoh. Ať už jako náhradu té obnošené, nebo tu úplně první pro prvňáčka. Správný výběr je důležitý. Nepřiměřená zátěž může u dětí vést ke vzniku vadného držení těla.

škola

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Yan Krukau

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Yan Krukau

Kromě toho, že se aktovka musí školákovi líbit, měla by splňovat důležité ergonomické faktory, mít doporučenou hmotnost, tvar nebo bezpečnostní
prvky. Podle norem nesmí prázdná brašna vážit pro školáka 1. stupně více než 1200 gramů, u 2. stupně více než 1400 gramů.

Velikost školní aktovky nebo batohu musí odpovídat tělesné stavbě školáka. Vrchol tašky by neměl přesahovat linii ramen, spodní část by neměla být níže než je linie boků.

Obchodníci mají v nabídce i ergonomické batohy pro nejmenší žáky s nosnými popruhy, které rozdělí zátěž na ramena a bedra. Správně umístěný bederní pás v oblasti kyčlí přerozdělí až polovinu hmotnosti plného batohu z horní části těla na pánev a odlehčí tak páteři.

Neméně důležité je i i vnitřní uspořádání - nejtěžší věci by měly být umístěny co nejblíže zádům, aby se při chůzi s brašnou nepohybovaly. Samozřejmostí jsou reflexní prvky, díky kterým je školák na dálku vidět.

Odborníci také doporučují nakupovat batohy ve specializovaných prodejnách, vždy společně s dítětem, které by si jí mělo před používáním vyzkoušet.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Státní zdravotní ústav

Související

GXbpLcNW8AETvdP
Domácí

Učebnice dějepisu mizí z pultů. Bagatelizovala prý dobu komunismu

schoolboy_study_girl_schoolgirl_parta-696422
Domácí

Tisíce korun navíc. Kromě školních pomůcek se prodraží družina i obědy

školní pomůcky
Domácí Školství

Rodiče se potýkají s rostoucími náklady. Začátek školního roku vyjde na pět tisíc

GRFA50yXwAAuqRc
Domácí Aktualizujeme

V pražské škole se zřítil strop. Padalo jim to za zády, když utíkali, říká otec třeťáčka