Školáci z Varů si dali sladkost s HHC, jsou v bezvědomí v nemocnici

Už čtyři případy, kdy děti upadly do bezvědomí po požití cukrovinek s obsahem HHC, letos řešila karlovarská nemocnice. V pátek před gumovými medvídky varovala rodiče jedna z karlovarských základních škol.

hhc-medvid

Gumoví medvídci s kanabioidem HHC.
Zdroj: web prodejce

  • Gumoví medvídci s kanabioidem HHC.
  • Zdroj: web prodejce

Informaci potvrdili i policisté, kteří se případem zabývají, a také řada rodičů, kteří o incidentu diskutují na sociálních sítích. Ti dostali zpráva ze školy odeslanou přes systém EduPage a šokovala řadu z nich. „Deváťačky to nabízely i menším dětem,“ potvrzuje jedna z diskutujících na Facebooku. „Dcera chodí na první stupeň naštěstí si nevzala. Řekli jim, že jestli nechtějí bonbón že jsou dobrý, byli to gumoví medvídci,“ svěřila se druhá. Další lidé upozorňují, že medvídci se dají koupit třeba v automatu v obchodním centru.

Polosyntetický kanabinoid HHC má účinky srovnatelné s THC, což je hlavní přírodní psychoaktivní aktivní látka konopí. HHC se prodává v podobě cukrovinek, bonbónů či sušenek, a tak je především pro děti velkým lákadlem. Na HHC se na rozdíl od konopí a THC v současnosti nevztahuje žádná právní norma. To umožňuje jeho nekontrolovaný prodej v jakékoli podobě, neověřené kvalitě a bez omezení i dětem.

Sladkosti s HHC v klidu prodávají e-shopy. Jeden z nich popisuje, že každý gumový medvídek s příchutí ananasu, manga a jahod obsahuje 40 miligramů HHC, účinek se projeví po 30 minutách až hodině a může trvat čtyři až šest hodin. Proto doporučuje užívat pouze jednoho medvídka, ne víc.

„Mnoho zdrojů tvrdí, že HHC má zhruba 70procentní účinnost delta-9-THC, takže je e mnohem silnější než jakýkoli jiný legálně dostupný produkt na trhu v Evropské unii,“ píše prodejce a kryje se kouzelnou větou: Určeno k účelům průmyslovým, technickým a zahradnickým. Není určeno k přímé konzumaci nebo kouření. Vzápětí ji ale vyvrací a jednoznačně vybízí právě ke konzumaci. "HHC medvídci – chuťová extáze v každém soustu! Neodolatelná sladkost, která potěší vaše chuťové buňky a přinese okamžitou radost. HHC gumoví medvídci jsou více než jen dezerty. Jsou ideálním společníkem pro chvíle relaxace, kdy si potřebujete odpočinout od hektického dne. Staňte se součástí medvědího klubu a nechte se unést do světa nejlepších gumových medvídků s HHC," píše prodejce, jak je vidět na druhém snímku obrazovky.

Související

profimedia-0832657609.jpg
Hokej

Talent se ze zámoří vrací do Varů

Vizuál 58. ročníku MFF Karlovy Vary a Ivan Trojan na červeném koberci ve Varech.
Film a TV Festival

Trojan získá cenu prezidenta karlovarského festivalu

3642060163_078459ac1c_c
Zahraniční

Nejkrvavější volby světa. V Mexiku drogové gangy zastřelily už 17 kandidátů

Danny Murphy.
Fotbal

Šokující zpověď bývalého fotbalisty Liverpoolu: Bez kokainu jsem nemohl žít