čtvrtek 2. května 2024

Skokovému zdražování energií u firem se snaží zamezit Svaz průmyslu a dopravy

Podle Svazu průmyslu a dopravy jsou české firmy ohroženy v konkurenceschopnosti kvůli nárůstu cen energií. Svaz jedná s vládou o případných opatřeních.

firma

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Český Svaz průmyslu a dopravy (SPČR) apeluje na omezení prudkého nárůstu cen regulovaných složek elektřiny a plynu, přičemž upozorňuje na možné závažné dopady na konkurenceschopnost tuzemských firem. „Svaz usiluje o zamezení skokového zdražování regulovaných složek cen energie, které může vážně poškodit konkurenceschopnost českých firem. Je to pro nás klíčová priorita. Proběhla a dále probíhají jednání na úrovni premiéra a klíčových ministrů. Věříme, že během následujících dnů a týdnů dosáhneme kompromisního řešení,“ uvádí Jan Rafaj, prezident SPČR.

Na začátku listopadu Svaz průmyslu a dopravy ČR oslovil své členy v Expertním týmu pro energetiku a klimatickou změnu a v Expertním týmu pro dekarbonizaci průmyslu a provedl mezi nimi rychlý průzkum. „Získali jsme data od vzorku 57 firem převážně ze zpracovatelského průmyslu. Tři čtvrtiny z nich očekávají nárůst celkové ceny elektřiny, tedy nejen té regulované. I když se nejedná o statisticky významný vzorek, považujeme průzkum za relevantní k potvrzení míry rizika právě pro firmy z energeticky náročných sektorů,“ říká Rafaj. „Výsledky potvrzují nejen bezprecedentní skok regulovaných složek, ale také riziko nárůstu konečné ceny, a tedy celkových nákladů. Věříme, že se zástupci vlády nakonec nalezneme řešení, které bude pro firmy příznivější.

Autor: Šimon Mitro

Související

topení
Ekonomika

Spotřeba tepla loni klesla o desetinu. Díky počasí

Kandidáti koalice STAČILO!
Domácí Eurovolby

Komunisté se připravují na comeback. Představují kandidátku koalice STAČILO!

lightbulb-1640351_1920
Ekonomika

Lidé si mohou porovnávat ceny energií díky online srovnávači ERÚ

ČEZ
Ekonomika

ČEZ snižuje ceny energií. Domácnosti ušetří i stovky korun