čtvrtek 19. září 2024

Škoda Forman se stala hvězdou amerického autobazaru

O českou Škodu Forman je v Americe zájem. Dokládá to výsledek aukce, kde se vozidlo prodalo dráž než mnohem modernější Ford Mustang.

Forman

Škoda Forman, která slavila úspěch v Americe
Zdroj: Vintage European

  • Škoda Forman, která slavila úspěch v Americe
  • Zdroj: Vintage European

Přes šest tisíc dolarů, více než 130 tisíc korun – to není běžná cena, kterou jsou Američané ochotní zaplatit za ojeté auto. V uplynulých dnech se to ale stalo. Částku vydal zájemce za Škodu Forman české výroby, ročník 1994. Vůz se tak stal hvězdou aukce v americkém státe Georgie a byl o ně větší zájem než o mnoho let mladší a výkonnější exemplář tradičního amerického modelu Ford Mustang.

O výsledcích události, informovala společnost Vintage European, která vůz prodávala. Do Ameriky se auto nedostalo přímo z České republiky, v roce 2021 se krátce objevilo v Kolumbii.

Forman pod kapotou ukrývá třináctistovkový motor s karburátorem, spojenou s pětistupňovou manuální převodovkou. Najeto má 91 tisíc kilometrů. Nechybí mu otáčkoměr, přední mlhovky, centrální zamykání a přehrávač kazet.

Typ Škoda Forman je k mání i v České republice. Stejně starý vůz, která má najeto přibližně stejně kilometrů, se na internetu prodává za dvacet tisíc korun.

Autor: Jan Skala

Související

Ferrari 488 Spider
Domácí

Ministerstvo vnitra draží luxusní vozy. Výnos půjde obětem trestných činů

Zámek Štiřín
Domácí

Zámek Štiřín za 3,3 miliardy nikdo nechce

profimedia-0904739702
Zahraniční

Střelba ve škole v Georgii. 14letý chlapec zabil čtyři lidi, devět dalších zranil

stegosaurus
Zahraniční Zajímavosti

Kostra dinosaura byla vydražena za rekordní částku