pátek 20. září 2024

Sklizeň chmele začíná. Pěstitelé čekají letos nadprůměrnou úrodu

Chmele bude letos více než v jiných letech. Některý se využije při domácí výrobě piva, jiný půjde na export zejména do Číny.

MOs810,_WG_2014_56_Oledry_nowotomyskie_(Cicha_Gora)_(12)

Chmel se začne sklízet za pár dnů.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Chmel se začne sklízet za pár dnů.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Přestože spotřeba piva v České republice klesá, očekává se letos úroda chmele průměrná či dokonce nadprůměrná. Vyplývá to ze setkání pěstitelů, které se uskutečnilo minulý týden v prostorách Chmelařského institutu v Žatci. Na tomto setkání také zazněla zpráva, že nejenže úroda bude vesměs nadprůměrná, důležitou skutečností je, že letošní chmelové hlávky obsahují větší množství alfa hořkých látek, které jsou pro výrobu piva nejdůležitější.

Důležitý faktorem pro vyšší sklizeň chmele je letošní dostatek vláhy, kdy důležité lokality jako Žatecko, Podbořansko a Rakovnicko postihlo sušší období až na konci července. Do té doby bylo také možné na záliv odebírat vodu z řeky Ohře.

Počet hektarů, na jakých se chmel v České republice pěstuje, stabilně klesá, za což může vysoká produkce této plodiny ve Spojených státech. Přesto se však daří najít pro český produkt odbytiště, kdy jeho největší odběratelem je Čína a poté Rusko, Japonsko a Německo.

Autor: Jan Skala

Související

pivo
Světové dny Pivo

Den milovníků piva

pole
Ekonomika

Zemědělci hlásí druhou nejhorší úrodu za posledních 12 let

hospoda
Domácí Pivo

Češi si cení hospod jako míst pro setkávání

mák
Domácí

Řepky a pšenice je letos méně. Rekordní sklizeň je u máku