úterý 22. října 2024

Skleněné peklo: Plzeň si 25 let neporadila s černou stavbou, teď konečně zmizí

Načerno postavená sedmipatrová budova, která řadu let chátrá a je v dezolátním stavu, konečně zmizí z mapy Plzně. V minulosti byl objekt oblíbeným útočištěm squaterů a bezdomovců, při požáru odpadků z něj hasiči evakuovali 19 lidí.

27871165_n

Skleněné peklo
Zdroj: Minutové zprávy

  • Skleněné peklo
  • Zdroj: Minutové zprávy

Začaly přípravné práce na demolici budovy, které Plzeňané neřeknou jinak, než Skleněné peklo. Objekt začal stavět bývalý vlastník na jiném pozemku, než na který měl stavební povolení, navíc postupně přidával další a další patra. Na některé změny získal dodatečné stavební povolení, jiné udělal načerno a také zastavěl kus městského pozemku. Jednu z nejznámějších černých staveb nikdy nedokončil a město si s ní čtvrt století nedokázalo poradit.

Noví vlastníci chtějí místo revitalizovat, vybudovat obchodní a administrativní objekty, v druhé etapě pak bytové domy. Město s investory uzavřelo dohodu, že prodá developerům své pozemky pod stavbou ve chvíli, kdy zbourají torzo bývalého autosalonu.

„Začali jsme s úklidovými pracemi, vyklízením objektu. Samotnou demolici stavby i dalších objektů zahájíme po získání pravomocného územního rozhodnutí. To máme v plánu získat do konce roku,“ řekl jednatel developerské společnosti Ivan Hlaváček.

„Vítám, že investor postupuje podle dohody s městem Plzní a směřuje k demolici celého objektu, který je nepěknou vizitkou jedné z hlavních dopravních tepen v naší metropoli,“ reagoval primátor města Plzně Roman Zarzycký.

„Z dohody o spolupráci, kterou jsme uzavřeli s investory, vyplývá, že objekt má být zdemolovaný nejpozději ke konci září příštího roku. Teď už nic nestojí v cestě, aby tato ostuda Plzně zmizela, je to zlom v procesu,“ uvedl Pavel Bosák, technický náměstek primátora Plzně.

Skleněné peklo se začalo stavět v devadesátkách

Areál autosalonu začal stavět plzeňský podnikatel v roce 1997, tehdy měl stavební povolení na přízemní přístavbu dosavadního autosalonu. V říjnu 1998 získal povolení na vybudování druhého nadzemního podlaží objektu, které mělo sloužit pro administrativu. Pak ale vystavěl třetí a čtvrté nadzemní podlaží, na které získal stavební povolení dodatečně. Pak opět bez povolení postavil další tři podlaží. Na nepovolenou výstavbu požádal v roce 2007 opět o vydání dodatečného povolení. Řízení trvalo až do roku 2019, kdy úřad povolení stavby zamítnul.

Související

879e9334-e7ea-4b8d-9ba1-7a45ab255d44
Domácí Exkluzivně

Musel to být zkrat. Byl to vyrovnaný člověk, tvrdí okolí o vraždícím primáři

Policie ČR
Krimi

Krvavá noc v Plzni. Primář prý zabil mladou lékařku, další ženu zranil

5normal
Domácí

Plzeň má babybox nové generace, ten původní sloužil od roku 2011

profimedia-0912216589
Domácí

Přes 70 domů musí k zemi, rozhodli statici po povodních