úterý 21. května 2024

Skladbu po skladbě. Nová kniha Pink Floyd může být tip na vánoční dárek

Všechny skladby, které kdy Pink Floyd vydali, mapuje kniha Pink Floyd: Všechny písně, která nyní vychází i v češtině. Čtenáře provede celou spletitou historií kapely.

03159943

Pink Floyd v psychedelické éře.
Zdroj: Facebook Pink Floyd

  • Pink Floyd v psychedelické éře.
  • Zdroj: Facebook Pink Floyd

Od psychedelicky laděného debutu The Piper At The Gates Of Dawn přes ohromně úspěšnou éru sedmdesátých let a alba jako Dark Side Of The Moon, Animals či The Wall až po posmrtné doplňkové dílo The Endless River. Taková je charakteristika nové knihy autorů Jeana-Michela Guesdona a Philippa Margotina nazvaná jednoduše Pink Floyd: Všechny písně. Ta právě vychází i v češtině a pro fanoušky, kterých mají Pink Floyd v České republice skutečně hodně, může znamenat dobrý tip na vánoční dárek.

Kniha čtenáře zasvětí do tvorby zcela důkladně a osvětlí přínos původního zpěváka Syda Barretta na psychedelickou éru kapely a jeho únik k halucinogenům, které jej připravily o příčetnost. Ukáže i vzestup přes nepřístupná alba jako Meddle či Atom Heart Mother a popisuje definitivní průlom s deskou Dark Side Of The Moon, které se celosvětově prodalo kolem 50 milionů kopií.

Zajímavá je také část, která se věnuje komerčnější stránce tvorby Pink Floyd, která přišla s deskami Wish You Were Here, Animals a The Wall, které plně navázaly na úspěch Dark Side Of The Moon. Ovšem paralyzovaly vzájemné vztahy jednotlivých členů, což vedlo k odchodu zásadního autora Rogera Waterse, protože alba Momentary Laps Of Reason a The Division Bell už byly bez jeho účasti.

Pink Floyd skončili aktivní tvorbu v roce 1995. Nejslavnější sestava, tedy David Gilmour, Roger Waters, Nick Mason a Rick Wright, se ještě sešla v roce 2005. Definitivní konec však přišel se smrtí posledního jmenovaného o tři roky později.

Autor: Jan Skala

Související

405819404_898935628264256_1342189620393576434_n
Ostatní literatura

Miloš Zeman znovu zavítal do světa literatury. Nyní cílí na své protivníky

Lemmy_Kilmister
Hudba

Lemmyho skandály dostaly komiksový formát. Příběhy nakreslily další hvězdy

2fb647336331b842888f43427d0c6347
Hudba

Alex Van Halen napsal knihu Bratři. Volání spoluhráčů po comebacku však odmítl

pf
Hudba

Budějovické planetárium je třetí u nás, které smí uvést projekci Pink Floyd