pátek 18. října 2024

Skauti chtěli dál žít podle zásad Junáka. Členové SNB a StB jejich tábor rozstříleli

Akci Jizerka dnes připomíná pouze křížek u přehrady Souš. Nedaleko od ní přesně před 75 lety rozstříleli příslušníci Bezpečnosti tábor mladých skautů, kteří se chystali k emigraci.

1280px-Jizerské_hory,_křížek_Jiřího_Haby_a_Tomáš_Hübnera_(2)

Dvojitý křížek nedaleko přehrady Souš připomíná tragický osud Jiří Haby a Tomáše Hübnera.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Dvojitý křížek nedaleko přehrady Souš připomíná tragický osud Jiří Haby a Tomáše Hübnera.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Divoká doba konce 40. let s sebou přinesla také zákaz mládežnické skupiny Junák, která byla začleněna do Československého svazu mládeže, s čímž se řada skautů nesžila. Někteří ze silné organizace v Železném Brodu se proto rozhodli žít podle zásad Junáka jinde, když to v tehdejším Československu nešlo. Sedm z nich se proto rozhodlo pro emigraci. Postavili si tábor na úbočí Vlašského hřebene v Jizerských horách, kde chtěli přejít nedaleké hranice s Německem. Jenže už o nich věděl jistý Jiří Hilger, který se v oblasti pohyboval jednak jako agent americké CIC, tak tuzemské StB.

V noci na 24. července 1949, tedy přesně před 75 lety, všechny naděje mladých skautů ale pohasly. Jejich tábor obklíčily příslušníci Sboru národní bezpečnosti i tajné Státní bezpečnosti a spustili palbu. Jen díky zásahu jednoho z příslušníků ozbrojených složek, který vykřikl: „Soudruzi, neprasečte, potřebujeme také nějaké živé,“ neskončilo všech sedm skautů mrtvých. Řádění policistů však nepřežili dva mladíci – Jiří Haba a Tomáš Hübner. Zbylé si pak policie odvedla k výslechu a připojila k nim i další člena železnobrodské organizace, kteří na Vlašském hřebenu vůbec nebyli.

Podle spisu se měli skauti podílet na přípravě státního převratu, kdy chtěli do povětří vyhodit i hráz nedaleké přehrady Souš, za což nakonec padly tresty v rozmezí do jednoho roku do 20 let. Jiří Hilger, agent, který Bezpečnost na počínání skautů upozornil, uprchl po akci za hranice. Jako agent-chodec se sice vrátil zpět, aby znovu navázal své styky se Státní bezpečností.

Autor: Jan Skala

Související

horáková
Domácí Výročí

Rozhodla se zůstat do hořkého konce. Miladu Horákovou zatkli před 75 lety

GXXJtRhXAAEYhY8
Zahraniční

Kubě se rozpadá infrastruktura. Statisíce lidí jsou bez pitné vody i elektřiny

459107716_581282267753700_3552593283040647021_n
Zahraniční

Opoziční lídr utekl z Venezuely. Chce získat azyl ve Španělsku

fo00211745cvb_denik-630-16x9
Domácí

Hilsnerův advokát chce rehabilitaci faráře Toufara. Případ míří k soudu