pátek 4. října 2024

Situace u lidovců se začíná vyjasňovat. Předsedou by mohl být Výborný

Lidovcům nezadržitelně klesají preference. Muž, který by to mohl zvrátit, je ministr zemědělství marek Výborný, který má čím dál větší podporu v nadcházející volbě předsedy.

Marek Výborný

Ministr zemědělství Marek Výborný.
Zdroj: Facebook Marek Výborný

  • Ministr zemědělství Marek Výborný.
  • Zdroj: Facebook Marek Výborný

Lidovci by rádi zvrátili negativní trend poslední doby, kdy je všechny předvolební průzkumy posílají mimo Poslaneckou sněmovnu. Řada straníků tuto situaci připisuje předsedovi Marianu Jurečkovi, jenž byl pranýřován zejména za vánoční večírek, který jeho resort pořádal i přesto, že se v té době střílelo na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Proto také není jasné, zda Jurečka bude v polovině října post předsedy obhajovat.

Lidovci však mají jiné želízko v ohni. Poté, co kandidaturu na post šéfa KDU-ČSL odmítl oblíbený hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich a o návrat do této funkce nebude pravděpodobně usilovat ani senátor Jiří Čunek, se dere na scénu jiný bývalý předseda, současný ministr Marek Výborný. Ten si zajišťuje mezi členy strany stále větší podporu.

Výborný patří mezi oblíbenější politiky KDU-ČSL. Jeho jednání a snahy o dohodu ocenili při svých protestech také zemědělci a jejich odborové svazy. Svého předsedu si lidovci budou volit na olomouckém sjezdu 18. a 19. října.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0915901071
Domácí

Jurečka půjde proti Výbornému. Chce obhájit post šéfa lidovců

profimedia-0877370611
Domácí

Důchodová reforma je stále ve větru. Poslanci ji neschválili ani druhý den

Marian Jurečka
Domácí

Vláda slevila z důchodové reformy. Je to pořád málo, zní z opozice

Jana Maláčová a Jiří Dienstbier se utkají o post předsedy SOCDEM.
Domácí

Sobota rozhodne, kdo povede SOCDEM. Ve hře je Maláčová a Dienstbier