středa 3. července 2024

Šiška má sourozence! Druhé luskouňátko v Evropě se narodilo opět v Praze

Druhé mládě luskouna se narodilo v Evropě. Unikátní odchov hlásí pražská zoo už podruhé. Luskounka Šiška tak dostala sourozence.

MB3_5004_export

Druhé mládě luskouna narozené v Evropě.
Zdroj: Zoo Praha / Mi

  • Druhé mládě luskouna narozené v Evropě.
  • Zdroj: Zoo Praha / Mi

Po evropském prvoodchovu samičky luskouna krátkoocasého Šišky se zoo znovu raduje: V noci na dnešek přišlo na svět další mládě! Má hmotnost 141 gramů a jeho rodiči jsou opět samice Run Hou Tang a samec Guo Bao.

„Druhé evropské mládě luskouna se narodilo o pět dnů později oproti předpokládanému termínu vypočítanému po zkušenosti s narozením Šišky,“ uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek. „Tomu odpovídá i to, že má vyšší hmotnost, je zřetelně vyspělejší a také aktivnější. Snaží se sát mateřské mléko, je však otázka, zda mládě nebude stejně jako Šišku nutné přikrmovat uměle.“

Luskouni, kteří jsou označovaní jako oživlé šišky, ohrožuje lov kvůli masu a šupinám. V lidské péči je jejich chov krajně obtížný, v Praze se ho však díky spolupráci s Taipei Zoo a zkušenostem jejích chovatelů podařilo úspěšně zvládnout. Samička Šiška se stala prvním luskounem odchovaným v Evropě.

„Matka Run Hou Tang se krátce po osmé hodině večerní odebrala pod mohutný kořen ve své expozici, čímž se dostala mimo dosah kamer. S ohledem na poznatky z loňského porodu předpokládáme, že mládě přišlo na svět krátce po půlnoci,“ říká chovatel luskounů David Vala.

Zda je mládě samička nebo sameček není zatím jasné. Pavilon Indonéská džungle zůstává otevřený, expozice matky a mláděte je s ohledem na klidový režim dočasně zakrytá. O jejím odkrytí bude Zoo Praha informovat.

Související

Foto 1_DSC01095_export
Ostatní Fauna

Gorilí holčička z pražské zoo je zvědavá jako opice

Foto_DSC00509_export_2500px
Ostatní Video

Máme vombaťátko! První české mládě roztomilých vombatů už zkoumá výběh

Zeta II vybíhá z přepravního boxu do aklimatizační ohrady.
Domácí Fauna

Pražská zoo vypustila první koně Převalského v Kazachstánu

Z09_0038_export
Domácí

Kazašská zoo tajila smrt ledního medvěda z Prahy, nejde o první podivný úhyn