pátek 20. září 2024

Šipky na dálnicích pomáhají řidičům dodržovat bezpečnou vzdálenost

Nedodržování bezpečné vzdálenosti od ostatních vozidel zhoršuje následky havárií a bývá jednou z nečastějších příčin dopravních nehod. Doporučený odstup dvě vteřiny od ostatních vozidel nedodržuje mimo obec téměř 70 % řidičů.

Šipky na dálnicích

Šipky na dálnicích.
Zdroj: MDČR

  • Šipky na dálnicích.
  • Zdroj: MDČR

Absence bezpečného rozestupu zhoršuje následky havárií, které mají jinou přímou příčinu, jako je například nevěnování se řízení či nepřiměřená rychlost. Podle statistik Ministerstva dopravy doporučený odstup dvě vteřiny od ostatních vozidel nedodržuje mimo obec téměř 70 % řidičů.

Řidičům pomáhají rozeznat bezpečný odstup bílé šipky instalované přímo na vozovce na vybraných úsecích dálnic a to na D1 na 156,5 kilometru v úseku u Velké Bíteše, na D5 na 26,5 kilometru v úseku u Zdic a na D48 na 58 kilometru v úseku u Nošovic. Vzdálenost mezi jednotlivými šipkami odpovídá jedné sekundě. Optimální tedy je, aby řidič mezi svým vozidlem a vozidlem jedoucím před ním viděl jednu šipku uprostřed vzdálenosti mezi svým a dalším autem a druhou těsně za ním.

Při vzdálenosti mezi vozidly menší než dvě vteřiny je téměř nemožné, aby řidič zvládl včas bezpečně zastavit při nenadálé situaci. Přibližně 0,75 sekundy potřebuje řidič na to, aby si vůbec všiml, že se před ním děje něco nečekaného, další čas pak vyžaduje manévr vozidla. Dvě vteřiny tak poskytnou řidiči dostatečný časový prostor na to, aby mohl začít včas brzdit či jinak vhodně reagovat.

Bezpečný rozestup lze snadno rozeznat i bez šipek na vozovce. „Stačí si vybrat nějaký pevný bod na silnici či vedle ní, třeba strom či sloup veřejného osvětlení, a ve chvíli, kdy vozidlo před vámi tento bod se svým vozidlem mine, začněte počítat čas. Neměli byste k tomuto bodu se svým vozidlem dorazit dříve, než napočítáte právě dvě vteřiny,“ vysvětluje v tiskové zprávě Tomáš Neřold, vedoucí BESIP.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MDČR

Související

D5
Domácí

Napojení severního Rokycanska na D5 bude hotové příští rok

DSC_0937
Domácí

Obchvat Českých Budějovic bude zatím bez poplatku

11B1C9A4-065D-4517-9C6D-51E7244BA7C5
Zahraniční Video

Dubaj se bude pyšnit nejzelenější dálnicí na světě. Víme, jak bude vypadat

highway_jam_road_roadway_road_marking_mark_trace_lane-1205940
Domácí

Auto na D1 pravděpodobně srazilo zloděje, který utíkal z místa činu