úterý 22. října 2024

Singapur oběsí ženu kvůli 30 gramům heroinu

Další lidské životy zmaří Singapur, který má jedny z nejtvrdších protidrogových zákonů na světě. Trest smrti se automaticky dává už za 15 gramů heroinu.

changi-prison

Ženu popraví oběšením v singapurské věznici Changi.
Zdroj: Minutové zprávy

  • Ženu popraví oběšením v singapurské věznici Changi.
  • Zdroj: Minutové zprávy

45letá Saridewi Djamani je v cele smrti od roku 2018. Poprava oběšením ji čeká v pátek. Ve středu v zemi popravili 56letého muže za držení 50 gramů heroinu.

Saridewi Djamani se stane první popravenou ženou v Singapuru po téměř 20 letech. Naposledy dostala hrdelní trest 36letá kadeřnice Yen May Woen v roce 2004.

Podle vlády je trest smrti účinným odstrašujícím prostředkem a soudní procesy jsou spravedlivé. Oba odsouzení ale vypověděli, že je policie při výsleších vydírala. Aktivisté, kteří dlouhodobě proti přísným trestům bojují, tvrdí, že popravy nijak neovlivňují drogovou činnost v zemi. "Neexistuje žádný důkaz, že by trest smrti měl odstrašující účinek, nebo že by měl vliv na snížení užívání nebo dostupnosti drog," řekla Chiara Sangiorgio z Amnesty International.

Singapur je podle Amnesty International spolu s Čínou, Íránem a Saudskou Arábií jednou z mála zemí, které popravují lidi za drogové zločiny. Od doby, kdy vláda po dvouleté přestávce kvůli pandemii, popravy znovu obnovila, vykonalo se nejmíň 13 trestů smrti.

Autor: Nikol Velkoborská

Související

profimedia-0889349316
Krimi

Poprava po 21 letech. V Americe zemřel muž, který zavraždil novinářku

profimedia-0906909622
Zahraniční

Papež František je v Singapuru. Pojmenovali po něm orchidej

b4c74b8eccf02e9e7fe9083d8d21-1586363
Zahraniční

Srpen byl opět rekordní. Meteorologové hovoří o červeném poplachu

Advantages-of-Solar-Energy
Ekonomika

Austrálie postaví největší solární komplex na světě. Bude jím zásobovat i Singapur