středa 3. července 2024

Silný premiér i kontroverzní podvodník. Zemřel Silvio Berlusconi

Italský expremiér a jeden z nejkontroverznějších politiků poválečné italské historie podlehl leukémii a zápalu plic. S nemocí bojoval několik měsíců.

Berlusconi

Vězení se mu vždy vyhnulo, premiérský úřad však zastával několikrát.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Vězení se mu vždy vyhnulo, premiérský úřad však zastával několikrát.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ve věku 86 let zemřel bývalý italský premiér Silvio Berlusconi. Informoval o tom list Corriere della Sera. Berlusconi byl s vrcholnou politickou scénou spjatý bezmála třicet let, protože do funkce italského prezidenta nastoupil v roce 1994. V té s přestávkami vydržel až do roku 2011. Poslední dobou se rozšířily zprávy, že trpí akutní leukémií, které se posléze ukázaly jako pravdivé. Právě této nemoci dnes Berlusconi podlehl.

Za dobu své politické činnosti se Berlusconi stal velice mocným mužem a v jeho případě se vžilo označení berlusconizace, což značí kumulaci mediální a politické moci. Pravděpodobně i díky tomu byl bývalý premiér označený za druhého nejbohatšího muže Itálie s majetkem převyšujícím dvanáct miliard dolarů.

Berlusconi stál více než dvacetkrát před soudem kvůli rozličným obviněním, i přes řadu odsouzení ale do vězení nikdy nenastoupil. Soudu čelil mimo jiné za spolčení s mafií, falšování účetnictví, zpronevěru, daňové podvody a dětskou prostituci, kdy prý měl sex s nezletilou marockou zpěvačkou Ruby Rubacuori. Byl také přímým aktérem skandálu obnažených fotografií bývalého českého premiéra Mirka Topolánka.

V Itálii ale Berlusconi patřil mezi nejoblíbenější politiky, přestože jej kritizovalo mnoho intelektuálů, představitelů levice či stoupenců těsnější evropské spolupráce.

Autor: Jan Skala

Související

justice
Krimi

Kuplířka, co prodávala mladistvou, chtěla podmínku. Nakonec si odsedí o rok méně

soud
Krimi

Cizinec odpálil ženě petardu v genitáliích. Půjde si za to sednout na 18 let

profimedia-0851704799
Krimi

Zfetovaný muž zabil dítě, které držel jeho sok v náručí. Dostal 17 let

profimedia-0884481614
Krimi

Zákeřně bodl školačku do krku. Soud poslal narkomana na 16 let do vězení