sobota 6. července 2024

Silnice bude lemovat více stromů. Novela mění podmínky

Kolem silnic narostou počty stromořadí keřů díky novele Ministerstva životního prostředí.

alej

Ilustrační foto.
Zdroj: Picryl

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Picryl

Novela zákona o zemědělském půdním fondu, kterou brzy pojedná Senát, zjednoduší výsadbu stromů a keřů podél silnic a polních cest. Platnost této úpravy je plánována od 1. července. Aktuální legislativa komplikuje výsadbu silniční zeleně povinností třímetrového dostupu od sousedních pozemků. Novela tuto vzdálenost zkracuje na půl metru, což výrazně usnadní výsadbu nových stromů a keřů tam, kde na to nyní není dostatek místa.

Ministr sobotního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) uvedl, že stávající podmínky vedly k situaci, kdy za každé tři vykácené stromy nebyly vysázeny ani dva nové. Nová pravidla umožní sázet stromy blíže k silnicím, což nejen zlepší estetiku krajiny, ale také pomůže při adaptaci na klimatické změny. Výsadba bude probíhat s ohledem na bezpečnost silničního provozu.

Ministerstvo zemědělství podpořilo změny s tím, že stromořadí a další krajinné prvky mají pozitivní vliv na odolnost krajiny vůči erozi, zadržování vody a poskytují útočiště pro různé druhy fauny a flóry. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) zdůraznil, že tyto prvky pomáhají při suchu i povodních.

Autor: Šimon Mitro

Související

Klínovec_2014-06-08
Domácí

Krušné hory mohou být největší chráněná oblast v ČR. Pokud to posvětí vláda.

017804_51_496227
Domácí

Tristní sklizeň odhaluje katastrofální dopad mrazů. České ovoce zdraží

CDID5092
Domácí

Následující dva víkendy přinesou masakr na silnicích, do Tater jeďte autovlakem

rak
Domácí Příroda

Na Semilsku byl potvrzen račí mor