sobota 28. září 2024

Silné bouřky udeří v pátek odpoledne, varují meteorologové

V pátek zasáhnou většinu Česka velmi silné bouřky. Výstraha platí od pátečního poledne až do noci.

bouřka

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Adrian Schmidt

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Adrian Schmidt

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před velmi silnými bouřkami, které v pátek zasáhnou většinu území. Varování platí od pátečního poledne až do sobotní jedné hodiny ráno. Bouřky budou doprovázeny silným nárazovým větrem až 90 kilometrů za hodinu, kroupami a přívalovým deštěm, což může vést k prudkému rozvodnění menších vodních toků.

Meteorologové očekávají, že bouřky dorazí kolem pátečního poledne. Zatímco západní Čechy, včetně Karlovarského a části Plzeňského kraje, zasáhnou silné bouřky, většina republiky bude pod výstrahou před velmi silnými bouřkami.

Výstraha pro Karlovarský a část Plzeňského kraje platí od 12. do 18. hodiny. Pro zbytek území republiky, včetně východních okresů Plzeňského kraje od Rokycan po Sušici platí výstraha před velmi silnými bouřkami od pátečního poledne do sobotní jedné hodiny ráno.

Vedle bouřek varují meteorologové i před vysokými teplotami, které se na většině území, s výjimkou západních Čech a horských oblastí, vyšplhají v pátek nad 31 stupňů.

Autor: Šimon Mitro

Související

podzim-ilustrační foto
Domácí

O víkendu se objeví přízemní mrazíky

babí léto
Domácí

Pracovní týden přinese příjemné teploty, ale i déšť

babí léto- ilustrační foto
Domácí

Vydatné deště střídá babí léto

hory-ilustrační foto
Domácí

Konečně přestane pršet, teploty se opět vrátí nad 20 stupňů