Silné bouřky s kroupy dorazily do Česka. Výstraha platí do čtvrtečního rána

Silné bouřky a tropické teploty udeřily na Česko. Výstraha platí do čtvrtečního rána. Místy mohou deště způsobit povodně.

profime

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Český hydrometeorologický ústav (CHMÚ) varuje před silnými bouřkami, které zasáhnou většinu území ve středu a v noci na čtvrtek. Bouřky mohou přinést intenzivní krátkodobé srážky, velké až čtyřcentimetrové kroupy a silné nárazy větru. Na Šluknovsku a v Pošumaví již byly hlášeny kroupy o průměru čtyř centimetrů, konkrétně v Prachaticích a u Dobříše.

Bouřky postupují velmi pomalu k východu a jejich intenzita bude narůstat, zejména ve středních Čechách a na Vysočině. Jihozápadně od Prahy byla zaznamenána výrazná supercelární bouře. Meteorologové varují, že další bouřky se budou tvořit přes střední Čechy.

Vysoké teploty, které mohou v odpoledních maximech ve východním Polabí a na jižní Moravě dosáhnout až 34 stupňů, přispějí k tvorbě bouřek. Studená fronta přecházející naše území od západu způsobí přeháňky a velmi silné bouřky s přívalovými srážkami až 70 milemtrů, silným větrem a kroupami. Bouřky se budou šířit na sever a severovýchod.

Během středy a noci na čtvrtek může docházet k rychlým vzestupům hladin menších toků, zejména na Šumavě, Novohradských horách, Českomoravské vrchovině a částech Orlických hor a Jeseníků. Hladiny mohou dosáhnout až druhého stupně povodňové aktivity.

Silné bouřky se očekávají také v pátek, kdy na jižní Moravě teploty opět přesáhnou 31 stupňů. Situaci bude průběžně upřesňovat ČHMÚ.

Autor: Šimon Mitro

Související

babí léto
Domácí

Konec týdne přinese příjemné teploty kolem 15 stupňů

ilustrační foto
Domácí

Zimní bundy můžeme nechat ve skříních

podzim
Domácí

Příjemné podzimní teploty nás budou provázet i v dalších dnech

profimedia-0907256252
Domácí

Zima se už hlásí o slovo. Severní hory zasypala sněhová nadílka