neděle 8. září 2024

Silné bouřky s kroupy dorazily do Česka. Výstraha platí do čtvrtečního rána

Silné bouřky a tropické teploty udeřily na Česko. Výstraha platí do čtvrtečního rána. Místy mohou deště způsobit povodně.

profime

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Český hydrometeorologický ústav (CHMÚ) varuje před silnými bouřkami, které zasáhnou většinu území ve středu a v noci na čtvrtek. Bouřky mohou přinést intenzivní krátkodobé srážky, velké až čtyřcentimetrové kroupy a silné nárazy větru. Na Šluknovsku a v Pošumaví již byly hlášeny kroupy o průměru čtyř centimetrů, konkrétně v Prachaticích a u Dobříše.

Bouřky postupují velmi pomalu k východu a jejich intenzita bude narůstat, zejména ve středních Čechách a na Vysočině. Jihozápadně od Prahy byla zaznamenána výrazná supercelární bouře. Meteorologové varují, že další bouřky se budou tvořit přes střední Čechy.

Vysoké teploty, které mohou v odpoledních maximech ve východním Polabí a na jižní Moravě dosáhnout až 34 stupňů, přispějí k tvorbě bouřek. Studená fronta přecházející naše území od západu způsobí přeháňky a velmi silné bouřky s přívalovými srážkami až 70 milemtrů, silným větrem a kroupami. Bouřky se budou šířit na sever a severovýchod.

Během středy a noci na čtvrtek může docházet k rychlým vzestupům hladin menších toků, zejména na Šumavě, Novohradských horách, Českomoravské vrchovině a částech Orlických hor a Jeseníků. Hladiny mohou dosáhnout až druhého stupně povodňové aktivity.

Silné bouřky se očekávají také v pátek, kdy na jižní Moravě teploty opět přesáhnou 31 stupňů. Situaci bude průběžně upřesňovat ČHMÚ.

Autor: Šimon Mitro

Související

brčko
Domácí

Letní počasí vydrží i nadále

západ slunce
Domácí

Školáky doprovodí do lavic tropy

bouře
Domácí Počasí

Česko čekají vedra a bouřky. Meteorologové varují před extrémy

meteorologická stanice
Domácí Počasí

Nový zákon zpřístupní hydrometeorologická data online a zdarma