Síkela dostane energetiku. Genderově vyrovnaná komise však bere za své

V Evropské komisi se začínají rozdělovat resorty, na Jozefa Síkelu zbyde ten energetický. Nové složení orgánu je však pro jeho šéfku Ursulu von der Leyen zklamáním, protože chybí genderová vyrovnanost.

457218039_535755725646388_8288923577759531189_n

Jozef Síkela zůstane ve svém energetickém ranku
Zdroj: Facebook/Jozef Síkela

  • Jozef Síkela zůstane ve svém energetickém ranku
  • Zdroj: Facebook/Jozef Síkela

Ministr průmyslu a obchodu a novopečený člen Evropské komise Jozef Síkela (STAN) bude mít podle rozdělování funkcí na starosti otázky evropské energetiky. Ministr už předtím uvedl, že pokud vy resort, o jaký měl zájem, dostal, bude se věnovat zejména rozvoji obnovitelných zdrojů energie a nízkouhlíkové zdroje. Naopak silně podporuje také rozmach jaderné energetiky, což je v rozporu s e směřováním některých unijních států, zejména Německa.

O tom, kdo jaké posty dostane a zda se nakonec Síkela usadí v energetickém resortu, bude jasno do konce tohoto týdne. To by šéfka komise Ursula von der Leyen měla představit i zbylé členy této evropské struktury. S velkou pravděpodobností se však dá očekávat, že do čela unijní diplomacie usedne bývalá estonská premiérka Kaja Kallas a tématu rozšíření unie a obnovy Ukrajiny se ujme lotyšský expremiér Valdis Dombrovskis.

Co však se však s největší pravděpodobností neuskuteční, jen sen Ursuly von der Leyen o genderově vyrovnané komise. I přes trvalý tlak ze strany vedení komise, aby byl počet žen a mužů vyrovnán, většina států nominovala na post eurokomisaři muže. Je velice pravděpodobné, že se poměr v komisi ještě výrazně zvrhne na stranu mužů, kterých dosud v orgánu zasedalo 15. kdežto žen 12.

Autor: Jan Skala

Související

data
Domácí AI

Největší technologický hub ve střední a východní Evropě bude stát ve Zbraslavi

profimedia-0685763106
Zahraniční

Slovinsko změnilo kandidáta na evropského komisaře. Nominovalo ženu

Google
Ekonomika

Google musí zaplatit rekordní pokutu EU v řádu miliard eur

profimedia-0904145753
Domácí

Síkela míří na eurokomisařský post. Možná bude řešit obchod