pátek 5. července 2024

Šijí pro známé značky za směšný plat. Bangladéší otřásají protesty dělníků

Dřou celý měsíc za asi 1 700 korun. Taková je v současné době mzda čtyř milionů oděvních dělníků z Bangladéše, kteří šijí pro značky jako je Zara, GAP nebo Next. Zaměstnanci teď vyrazili do ulic. Protesty za vyšší mzdy už si vyžádaly i lidský život.

16237298782_fc7300597d_b

V Bangladéši protestují oděvní dělníci.
Zdroj: Flicker

  • V Bangladéši protestují oděvní dělníci.
  • Zdroj: Flicker

Světoznámé značky konzumní módy jako Next, New Look nebo třeba Zara si nechávají šít oblečení v Bangladéši. Oděvní dělníci, kteří ho vyrábějí za mizerný plat, tam už 12 dní v řadě demonstrují za navýšení mezd. Demonstrace se od samého začátku neobešly bez násilí. O život při nich přišla 27letá žena. "Házely se tam cihly po policistech. Ti pak začali střílet a sestru postřelili," popsal incident bratr ženy, která zemřela při převozu do nemocnice.

Ministerstvo práce a zaměstnanosti navrhlo zvýšení minimálních platů v přepočtu na něco málo přes dva a půl tisíce korun. To ale podle odborů ani samotných dělníků rozhodně nestačí, chtěli by ještě jednou tolik. "Legíny, které vyrábím, se prodávají za víc než je celý můj měsíční plat" řekl jeden z dělníků, podle kterého vydělané peníze nestačí ani na základní potraviny. "Mnohokrát jsem se cestou z práce musela vplížit na pole a krást zeleninu, abych nakrmila své děti," popsala svou situaci další z dělnic.

Módní firmy údajně podporují zaměstnanci požadovanou minimální mzdu 4 826 korun měsíčně. Většina z nich pro to ale nic nedělá, museli by totiž za zboží i víc platit. Postarat se tak musí stát.

Očekávají se ještě další protesty. Konečné slovo bude mít totiž premiér Šejk Hasin. Ten má teď dva týdny na rozhodnutí, jak bude nová minimální mzda vypadat.

Protesty už uzavřely tři stovky továren, 50 dalších je vypleněných nebo vypálených.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: The Guardian, The Daily Star

Související

oblečení
Domácí Ekologie

Češi udržitelnost neřeší

335513401_946583976521602_1670157347978879159_n
Domácí

Zaměstnanci soudů jdou za Blažkem. Mají buď dvě práce nebo pobírají dávky

smog v Indii
Zahraniční

Většina nejznečištěnějších měst je v Indii

Pláž ilustrační.
Zahraniční

Turisté podle obyvatel Kanárských ostrovů přinášejí víc škody než užitku