pondělí 29. dubna 2024

Siamským dvojčatům Marieme a Ndeye je sedm. Jsou v Evropě jediná

Měly podle lékařů přežít maximálně pár dnů, namísto toho holčičky slaví sedmé narozeniny a chodí do školy.

0A5D8029-7F1C-46A0-ADD2-3705D4EADBB1

Podle otce má každá dcera úplně jinou osobnost. Dokáží však spolu perfektně vycházet a vzájemně se dopňují.
Zdroj: GoFundMe

  • Podle otce má každá dcera úplně jinou osobnost. Dokáží však spolu perfektně vycházet a vzájemně se dopňují.
  • Zdroj: GoFundMe

Siamská dvojčata se narodila v africkém Senegalu, dnes rodina žije v Británii, dívky chodí na běžnou základní školu a každý den trénují chůzi. Marieme a Ndeye Ibrahima jsou prý jediná neoddělená dvojčata žijící v Evropě.

Rodiče kvůli lepší lékařské péči požádali o azyl v Británii. Ve vyhlášené nemocnici Great Ormond Street v Londýně se potvrdilo, že dvojčata, která mají společný pár nohou, trávicí trakt, močový měchýř a játra, nelze chirurgicky oddělit. Marieme má slabé srdce a zákrok by nepřežila.

Siamská dvojčata jsou velmi vzácný, ale také s životem neslučující se úkaz. Každý z půl milionu porodů končí narozením spojených dvojčat. Polovina z nich přijde na svět mrtvá a polovička živě narozených umírá do 24 hodin po příchodu na svět.

Nejznámější česká siamská dvojčata jsou sestry Blažkovy, které se narodily v roce 1878 a zemřely v roce 1922 v Chicagu. V České republice jsou nebezpečná těhotenství siamských dvojčat díky vyspělé gynekologické péči vždy včas odhalena a ukončena potratem.

Proč se siamským dvojčatům říká právě siamská?

Pojmenování vzniklo podle nejznámějšímu případu srostlých bratrů Enga a Čanga Bunkerových, kteří pocházeli z tehdejšího Siamu, dnešního Thajska.

Siamská dvojčata jsou jednovaječná dvojčata srostlá ve stejných partiích těla. Přibližně polovina ze živě narozených párů srostlých dvojčat umírá záhy po porodu, ostatní obvykle také umírají předčasně. Některé typy srůstu jsou z podstaty neslučitelné se životem.

Spojení těl dvojčat se může vyskytnout v oblasti hlavy, hrudníku, břicha, zad nebo pánve, někdy se tělo rozdvojuje jen v horní nebo spodní části. Příčinou bývá neúplné rozdělení zárodku jednovaječných dvojčat při embryogenezi. Termín srostlá je tedy trochu zavádějící, přesnější by bylo označení nerozdělená dvojčata.

Kromě propojeného krevního oběhu siamská dvojčata často sdílejí životně důležité funkce a orgány. Podle míry a způsobu spojení se rozhoduje o možnosti (někdy i nutnosti) operativního (chirurgického) rozdělení dvojčat, které je však většinou velmi náročné a vysoce rizikové. Poprvé se podařilo siamská dvojčata úspěšně oddělit roku 1689 ve Švýcarsku Johannesu Fatiovi, šlo o novorozené sestry srostlé jen lehce mezi hrudníkem a pupkem.

Autor: Zuzana Beranová

Související

Ján Kozák starší.
Fotbal

Bývalý vynikající fotbalista a trenér Ján Kozák starší slaví sedmdesátiny

Petr Čtvrtníček (Očkujeme se pro život beze strachu)
Film a TV

Herec a svérázný bavič Petr Čtvrtníček slaví šedesátiny

operace
Zahraniční Zdraví

První pacient s transplantovanou prasečí ledvinou byl propuštěn z nemocnice

Fernando Torres.
Fotbal

Legendární španělský fotbalista Torres slaví čtyřicátiny