pátek 18. října 2024

Shrek se vrátí v létě 2026. Původní dabing zůstane

Po více než patnácti letech se na plátnech kin objeví pokračování animované série Shrek. Premiéra je ohlášena za dva roky.

Shrek s Fionou ve filmu Shrek 2

Shrek s Fionou ve filmu Shrek 2
Zdroj: DreamWorks

  • Shrek s Fionou ve filmu Shrek 2
  • Zdroj: DreamWorks

Studio DreamWorks Animation konečně potvrdilo spekulace o natáčení pátého dílu kultovního Shreka. Dobrosrdečný zlobr, jeho manželka Fiona i ukecaný Oslík se opět podívají do kin 1. července 2026.

Když nepočítáme zmínku o Shrekovi v animáku Kocour v botách: Poslední přání (2022), tak regulérní film se Shrekem byl v kinech naposledy před 14 lety při premiéře Shrek: Zvonec a konec. Devízou chystané pětky je návrat původního dabérského osazenstva v čele s Mikem Myersem coby Shrekem, Cameron Diaz jako Fionou a Eddiem Murphym dabujícím Oslíka. Ten kromě pátého dílu prozradil, že je v přípravách i samostatný film o Oslíkovi. Návrat Antonia Banderase coby Kocoura v botách zatím potvrzen nebyl.

Snímek natočí Walt Dohrn, který působil jako jeden ze scenáristů a umělců na druhém a třetím díle Shreka a stál za příběhem čtvrtého dílu, ve kterém také nadaboval záporáka Rampelníka. Po stránce filmové režie má na kontě animovanou trilogii Trollové.

Všechny díly Shreka včetně filmů Kocour v botách (2011) a Kocour v botách: Poslední přání (2022) jsou v Česku dostupné na streamovací službě SkyShowtime a k zapůjčení na platformách Google Play, Rakuten.TV a Apple TV.

Autor: Zuzana Beranová

Související

MV5BOTY5NTEyMjktZmQ1NS00NmQwLWIxYWMtYTlmZWMyNTI3NGY5XkEyXkFqcGc@._V1_
Film a TV

Seržant Taggert z Policajt v Beverly Hills prohrál boj s rakovinou. Bylo mu 76 let

Záběr z filmu Shrek 2
Film a TV Výročí

Jedno z nejlepších filmových pokračování slaví. Shrek 2 měl premiéru před 20 lety

Jitka Čvančarová v nové slovensko-české pohádce Tři zlaté dukáty
Film a TV Vánoce

Co si pustit na Boží hod?

Klíč svatého Petra
Film a TV Vánoce

Co si pustit na Štědrý den?