Shell prodlužuje válku, říká ekonomický poradce Zelenského

Ekonomický poradce ukrajinského prezidenta obvinil síť čerpacích stanic Shell z prodlužování války na Ukrajině tím, že využívají "mezery" v sankcích a dovážejí do Evropy přes Turecko produkty pocházející z ruské ropy.

Shell

Ilustrační foto.
Zdroj: Shell

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Shell

Oleg Ustěnko, ekonomický poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, vyzval energetické společnosti, aby se zavázaly do určitého termínu zastavit obchod s ropnými produkty ruského původu, a nepomáhaly tak Rusku financovat válku na Ukrajině.

EU zavedla zákaz dovozu ruské námořní ropy pátého prosince loňského roku. O dva měsíce později byl zákaz rozšířen na produkty, jako je nafta a topný olej.

Turecko, které je kandidátskou zemí pro vstup do EU, funguje jako legální spojka k ruským ropným produktům. Turecko totiž nakupuje ruskou ropu, která je zde rafinována, přetavována a vyvážena do celého světa. V roce 2022 se sem z Ruska dovezlo 143 milionů barelů ropy, což je o 50 procent více než v roce 2021. Tureckou ropu odebírá také společnost Shell.

Analýza neziskové skupiny Global Witness zjistila, že společnost Shell od prosince dovezla do Nizozemska více než 600 tisíc barelů z tureckých rafinerií, o nichž je známo, že dováží ruskou ropu.

Společnost Shell loni v březnu, krátce po vypuknutí války na Ukrajině, oznámila svůj záměr odstoupit od "angažovanosti ve všech ruských produktech". To se však nestalo. Společnost dokonce počátkem tohoto měsíce oznámila rekordní roční zisk, k čemuž přispěl nárůst cen komodit související s válkou.

V reakci na výsledky analýzy Global Witness zaslal Ustenko dopis generálnímu řediteli společnosti Shell a upozornil ho, že dovoz produktů z tureckých rafinerií sice není přímým porušením sankcí, ale je v rozporu se slibem společnosti Shell ohledně ruské ropy.

Jaký je vztah Turecka k EU?

Turecko je přidruženým členem Evropského hospodářského společenství od roku 1963 a svou přihlášku o členství podalo v roce 1987. Od roku 1993 má status kandidátské země EU, ale jednání o jeho přistoupení začala až v roce 2005.

Zdroj: Guardian

Související

profimedia-0681865792
Zahraniční

Rána pro demokraty. Starosta New Yorku je obžalovaný z financování kampaně

Erdogan Putin
Ekonomika

BRICS se rozširuje. Další zemí, která podala přihlášku, je Turecko

profimedia-0873814863
Zahraniční Video

V Turecku zuří rozsáhlé požáry. Tisíce lidí bylo evakuováno

profimedia-0839898061
Zahraniční

Opozice označila tureckou vládní stranu za teroristy. Poslanci se pak poprali