pondělí 20. května 2024

Severní Koreji klesá porodnost. Kima to dohnalo až k slzám

Klesající, už tak nízká porodnost, trápí politické špičky Severní Koreje. Vůdce komunistické země dokonce problém přiměl k pláči.

lqNxSd1EZ3N2W43kA8PxuCOJfVUkZbPO

Severokorejský vůdce Kim Čong-un
Zdroj: Lowy Institute

  • Severokorejský vůdce Kim Čong-un
  • Zdroj: Lowy Institute

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se rozbrečel, když přednášel projev k ženám, které vyzýval ke zvýšení porodnosti. Ta v KLDR klesá, nyní dosáhla dalšího minima a počet narozených dětí jedné ženě dosahuje čísla 1,8. V regionu však Severní Korea patří ještě k těm produktivnějším zemí. Porodnost v jiných zemích je mnohem nižší, když například v Japonsku dosahuje čísla 1,26 a v Jižní Koreji dokonce 0,78.

Kim ve svém projevu apeloval na severokorejské ženy, aby zabránily poklesu porodnosti a své děti vychovávaly v komunistické ctnosti, čímž dokáží zabránit nesocialistickým tendencím, které se v poslední době v KLDR rozmáhají.

Přestože v sedmdesátých a osmdesátých letech se Pchjongjang snažil vysokou porodnost regulovat, tyto tendence zcela ukončil hladomor v devadesátých letech, kdy se začalo rodit dětí o poznání méně. K předchozím číslům se Severní Korea už nikdy nevrátila a i dnešní slabá ekonomika hovoří spíše proti přání na zvýšení porodnosti.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0873465333
Zahraniční

OSN volá po zastavení násilí v Súdánu. Miliony lidí hladoví

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

profimedia-0871947450
Zahraniční

Putin zahájí páté funkční období cestou do Pekingu

profimedia-0870192164
Zahraniční

V Súdánu hladoví miliony lidí, varuje OSN