pátek 18. října 2024

Severní Korea posílá vojáky a zbraně na podporu Ruska, tvrdí Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli prohlásil, že Severní Korea poskytuje ruským jednotkám vojenskou pomoc.

armáda KLDR

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedělním projevu uvedl, že Severní Korea posílá zbraně a vojáky na podporu ruských jednotek. Zelenskyj zdůraznil, že posílení vztahů s západními partnery je nezbytné k tomu, aby se Ukrajina dokázala ubránit agresi.

Podle prezidenta se nejedná jen o dodávky vojenského vybavení, ale především o zvýšení tlaku na Rusko, což by mělo přispět k prevenci širší války. „Naším cílem je realizovat plán vítězství, který obsahuje podmínky pro ukončení války a zajištění míru,“ dodal Zelenskyj.

Severní Koreja se stala klíčovým spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina od začátku invaze na Ukrajinu v roce 2022. Tvrdí se, že KLDR již zaslala vojenské inženýry, kteří pomáhají Rusku při útocích na Ukrajinu, a podle některých zpráv se dokonce i její vojáci účastní bojů.

Kreml tyto informace popřel a označil je za „další falešné zprávy“. Mezitím Washington tvrdí, že Pchjongjang poslal více než 16 tisíc kontejnerů s municí do Ruska.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0798841375
Zahraniční

Rutte udělal Zelenskému čáru přes rozpočet. Jeho „plán vítězství“ nepodpoří

53395568171_ee9bde434c_b
Zahraniční

Západu se ukrajinský plán nelíbí. Zelenskyj pro něj hledá podporu doma

lugu-lake-8679121_640
Zahraniční Video

Pozorovatel velryb strávil na moři týdny bez jídla, teď bojuje o život v nemocnici

Military_Band_of_Korean_People's_Army_at_VDNKh_in_Moscow
Zahraniční

Severokorejci v ruských barvách. Svět nové spojenectví tvrdě kritizuje