pátek 20. září 2024

Severní Korea opět vyhrožuje jadernými zbraněmi

Americký ministr obrany slíbil rozšíření vojenské pomoci Jižní Koreji. KLDR reagovala výhružkou, že použije jadernou sílu jako reakci na potenciální kroky USA.

Pchjongjang

Pchjongjang
Zdroj: Pixabay

  • Pchjongjang
  • Zdroj: Pixabay

Od konce tříleté korejské války v roce 1953, kdy proti sobě bojovala Jižní Korea podporovaná OSN a Korejská lidově demokratická republika neformálně podporovaná Sovětským svazem a Čínskou lidovou republikou, jsou vztahy mezi oběma zeměmi stále napjaté. Konflikt skončil příměřím, nikoliv oficiální mírovou smlouvou.

Americký ministr obrany Lloyd Austin při návštěvě Jižní Koreje mluvil o rozšíření vojenských cvičení a nasazení letadlových lodí a bombardérů dlouhého doletu, aby země líp čelila severokorejskému vývoji zbraní a zabránila tak válce. To ale vyprovokovalo Severní Koreu.

Mluvčí ministerstva KLDR věc komentoval tvrdě: "Bezohledné vojenské konfrontační manévry a nepřátelské činy USA a jejich vazalských sil posunuly vojenskou a politickou situaci na Korejském poloostrově na extrémní červenou linii." Uvedl také, že Severní Korea bude reagovat na jakékoli vojenské kroky Spojených států a využije silných protiopatření, včetně nejrozsáhlejší jaderné síly, pokud to bude nutné.

Tomu se brání Bílý dům: "Odmítáme názor, že naše společná cvičení s partnery v regionu slouží jako jakákoli provokace. Jedná se o rutinní cvičení, která plně odpovídají dřívější praxi."

Loni Severní Korea provedla rekordní počet testů balistických raket, které zakazují rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Země také znovu otevřela testovací areál jaderných zbraní.

Zdroj: Reuters

Související

Kim Čong-un
Zahraniční

Severní Korea opět testovala balistické rakety

Typický severokorejský monument v Samjiyonu
Zahraniční

Severní Korea poprvé od covidu otevře hranice. Přivítá politiky i turisty

Vojenský bombardér B-1B.
Zahraniční

USA s Jižní Koreou provedly letecké bombové cvičení. První za sedm let

GOu3bAKWUAE5e-e
Zahraniční Video

Vy jste si začali! Severní Korea vyslala výkaly nad Jižní Koreu