středa 18. září 2024

Severní Korea opět testovala balistické rakety

Severní Korea ve čtvrtek odpálila několik balistických raket krátkého doletu směrem do Japonského moře. Jedná se o první test po více než dvouměsíční pauze, který následuje po prohlášení Kim Čong-una o posílení vojenské připravenosti KLDR.

Kim Čong-un

Kim Čong-un
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Kim Čong-un
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ve čtvrtek ráno odpálila Severní Korea několik neidentifikovaných balistických raket krátkého doletu. Rakety doletěly přibližně 360 kilometrů, než dopadly do vod Japonského moře mezi Korejským poloostrovem a Japonskem. Japonský premiér Fumio Kišida okamžitě nařídil zvýšenou bezpečnostní opatření pro lodě a letadla v oblasti, přičemž nebyly hlášeny žádné škody.

Jihokorejská armáda označila tento test za vážnou provokaci ohrožující mír na Korejském poloostrově. Jde o první test po dvouměsíční pauze, který přišel tři dny poté, co severokorejský vůdce Kim Čong-un slíbil zdvojnásobit úsilí o posílení vojenské připravenosti země včetně jaderných zbraní.

Testování raket je dalším signálem rostoucího napětí mezi Severní a Jižní Koreou, přičemž KLDR nedávno rozmístila 250 odpalovacích zařízení balistických raket na hranici s Jižní Koreou. Severní Korea zároveň prohlubuje svou vojenskou spolupráci s Ruskem, což zvyšuje obavy z destabilizace regionu.

Autor: Šimon Mitro

Související

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol.
Domácí

Prezident Jižní Koreje navštíví Prahu

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu

sudoku
Světové dny Zajímavosti

Den sudoku

profimedia-0902128054
Zahraniční

Tajfun v Japonsku: Tři mrtví, desítky zraněných, milióny evakuovaných