pondělí 16. září 2024

Separatistické choutky skončily. Arméni začali prchat z Náhorního Karabachu

Ázerbájdžán ukončil jednání s etnickými Armény o budoucnosti Náhorního Karabachu. Podle zahraničních pozorovatelů se však v karabašském hlavním městě Stěpanakertu ozývá střelba i přes dohodnuté příměří. Střety si dosud vyžádaly přes 200 obětí.

F6fBzJwXMAADPPL

Hranice Ázerbajdžán - Náhorní Karabach
Zdroj: Profimedia

  • Hranice Ázerbajdžán - Náhorní Karabach
  • Zdroj: Profimedia

Americké i ruské politické špičky nezávisle na sobě vyzvaly k ukončení bojů na území Náhorního Karabachu na pomezí hranic Ázerbájdžánu a Arménie. To bylo od začátku tohoto týdne po vytrvalou dělostřeleckou a minometnou palbou ze strany ázerbájdžánské armády. Postsovětskému státu se nelíbily tendence zejména arménského obyvatelstva, které jevilo separatistické choutky.

Šéf americké diplomacie Anthony Blinken jednal o příměří s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem i s jeho arménským protějškem Nikolem Pašinjanem, kterému slíbil plnou podporu Spojených států na zachování národní suverenity. Podobný postoj zaujalo i Rusko. Právě návrh příměří Kremlu nakonec karabašská armáda přijala, přestože znamená úplné odzbrojení výměnou za stažení těžké ázerbájdžánské techniky.

Příměří zprostředkované Ruskem hovoří také o tom, že zůstane volná jediná pozemní cesta, Lačinský koridor, který spojuje Karabach s Arménií. Po ní se nyní arménští obyvatelé Karabachu přesidlují do své vlasti. Zahraniční pozorovatelé však hovoří o tom, že cestu kontrolují nejen ruští vojáci, ale i ázerbájdžánská armáda. Podle arménských úřadů navíc údajně ázerbájdžánská armáda pokračuje v operacích v horské enklávě.

Autor: Jan Skala

Související

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci

Nicolás_Maduro_(2019-10-25)_01
Zahraniční

Venezuela zadržela možné atentátníky. Je mezi nimi i výsadkář z Chrudimi