Seniorka poslala falešnému lékaři z Jemenu přes půl milionu

Muž se vydával za falešného lékaře z Jemenu. Důvěřivá seniorka mu poslala více než půl milionu korun.

seniorka telefon

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / SHVETS production

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / SHVETS production

Pardubická policie vyšetřuje případ podvodu, ve kterém falešný lékař z Jemenu připravil ženu o celkem 530 tisíc korun. Vše začalo žádostí o přátelství na sociální síti. 69letá žena žádost přijala a začala komunikovat s mužem, který se vydával za amerického lékaře pracujícího pro OSN v Jemenu. Údajný lékař si postupně získal důvěru seniorky a postupně z ní vylákal finanční prostředky.

Nejprve ji požádal o zaslání peněz na letenku z Jemenu, aby se mohli setkat. Žena vložila 130 tisíc korun na účet podle jeho instrukcí. Následně žádal muž peníze na pomoc chudým dětem a rodinám. Seniorka už žádné ušetřené peníze neměla, a tak si půjčila 200 tisíc korun, které muži poslala. O pár měsíců později si půjčila dalších 200 tisíc, které také svěřila podvodníkovi. Celkově přišla o 530 tisíc korun.

Podvodník neustále sliboval, že se jedná o půjčky a že peníze vrátí. Poté se půl roku neozval. Když nejednou po půl roce ženu opět kontaktoval a peníze nevrátil, ženě došla trpělivost a osobně navštívila pobočku své banky. Tam ji bylo vysvětleno, že se pravděpodobně stala obětí podvodu.

Policie v Pardubicích přijala oznámení od podvedené ženy a zahájila trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu. V případě, že bude pachatel pravomocně odsouzen, mu hrozí až 5 let odnětí svobody.

Autor: Šimon Mitro

Související

Petr Pavel s Evou Pavlovou.
Domácí

Prezidentský pár navštíví Pardubický kraj

Zastavené Porsche s nímž jel řidič v obci 98 km/h.
Krimi

V obci se řítil stovkou. O řidičák přišel na místě

Ve skupině o záchranu Zlín remizoval s Českými Budějovicemi.
Fotbal Fortuna Liga

Jablonec se zachránil, Zlín s Budějovicemi remizoval a zůstává poslední

Premiér Petr Fiala na zahájení stavby D35 z Vysokého Mýta do Homole
Domácí

Začala stavba D35 z Vysokého Mýta do Homole