středa 26. června 2024

Senioři a nízkopříjmoví mohou získat až 250 tisíc na zateplení

Nové podmínky pro zateplení a renovaci domů. Nízkopříjmoví a senioři dostanou více peněz.

Nová zelená úsporám

Ilustrační foto.
Zdroj: MZP

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: MZP

Od června se mění podmínky v programech Nová zelená úsporám Light (NZÚ Light) a Oprav dům po babičce. Nově mohou žadatelé v programu NZÚ Light získat až 250 tisíc korun na zateplení domu, přičemž podpora je zaměřena na nejzranitelnější domácnosti. Program Oprav dům po babičce nyní uvolní požadavek na vlastnictví jedné nemovitosti, což zpřístupní dotace více rodinám.

Program umožňuje financovat zateplení, výměnu oken, dveří či solární ohřev vody s podporou až 100 procent, která je vyplácena zálohově. Dotace se nově počítá podle zateplených metrů čtverečních, včetně oken a dveří, což lépe reflektuje skutečné náklady. Dotace na solární systémy se sníží na 50 tisíc korun pro stávající bojler a 70 tisíc korun pro nový bojler.

Program se nyní zaměří na nejzranitelnější domácnosti, zejména seniory. Žadatelé s jedinou nemovitostí k bydlení budou mít prioritu, aby podpora směřovala k těm, kteří ji nejvíce potřebují. Výjimku tvoří příjemci příspěvků na bydlení, přídavků na děti a invalidních důchodů 3. stupně, kteří nebudou muset splňovat toto kritérium.

Program Oprav dům po babičce, který byl spuštěn v září 2023, cílí na ekonomicky aktivní domácnosti a nabízí podporu přesahující 1 milion korun předem. Od jeho spuštění se výrazně zvýšil zájem o komplexní renovace domů, a to 11krát oproti předchozí etapě programu Nová zelená úsporám.

Autor: Šimon Mitro

Související

louka
Domácí Příroda

Nejkvalitnější zemědělskou půdu ochrání novela

záchranné centrum Zoo Tábor
Domácí Fauna

Zabavené šelmy najdou útočiště v táborské zoo

PET lahve
Domácí Ekologie

Jen každá druhá PET lahev míří k recyklaci, uvádí ministerstvo

oblečení
Domácí Ekologie

Češi udržitelnost neřeší