čtvrtek 19. září 2024

Senátorka Kovářová zpochybnila únosy ukrajinských dětí do Ruska

Velké pobouření vyvolal výrok právničky Daniely Kovářové na poslední schůzi Senátu, kde se řešil návrh usnesení k násilné rusifikaci dětí z Ukrajiny. Senátorka prohlásila, že neexistují důkazy o deportacích a že text je založený na novinových článcích.

děti války

Ukrajinští rodiče pátrají s pomocí webu Děti války po svých zmizelých potomcích.
Zdroj: https://childrenofwar.gov.ua/

  • Ukrajinští rodiče pátrají s pomocí webu Děti války po svých zmizelých potomcích.
  • Zdroj: https://childrenofwar.gov.ua/

„Dostávají se k nám znepokojivá tvrzení, ale hodnověrné důkazy nemáme. Přece nebudeme rozhodovat bez vyšetřování, přece nebudeme stejní jako oni. Mě skutečně zajímá, co se s těmi dětmi děje, a chci, aby se to vyšetřilo,“ pronesla Kovářová a navrhla Senátu, aby vyzval mezinárodní instituce, ať se problematikou dětí z Ukrajiny vážně zabývají. „Já bych moc ráda znala výpovědi těch dětí. Ne jednoho nebo dvou, ale hovoří-li se tady o milionech, tak bych jako právník ráda znala nějaký podklad,“ dodala Kovářová.

Patrně ji uniklo, že letos v březnu vydal Mezinárodní trestní soud v Haagu zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskou komisařku pro práva dětí Marii Lvovou-Belovou, které viní z odpovědnosti za válečný zločin nezákonné deportace a přemístění dětí z Ukrajiny. Mezinárodní trestní soud identifikoval nejméně stovky ukrajinských dětí odebraných ruskými silami. Ukrajinští rodiče aktuálně hledají prostřednictvím webu Děti války téměř dvacet tisíc unesených dětí.

„Senátorka Kovářová má pochybnosti, že se to děje. Nemá věrohodné informace, nemá důkazy, chce nejprve mluvit s unesenými dětmi. Zlá, krutá, bezcitná,“ okomentovala vystoupení senátorka Miroslava Němcová.

Související

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové

5988202592_335a0a8878_b
Zahraniční

Ukrajinci se pokouší dostat do Ruska. Znovu skrz hranice s Kurskou oblastí

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté