pátek 18. října 2024

Senát schválil růst minimální mzdy

Senát schválil novelu zákoníku práce, která postupně zvýší minimální mzdu na 47 porcent průměrné mzdy do roku 2029.

Kč

Ilustrační foto.
Zdroj: Wallpaper Flare

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wallpaper Flare

Minimální mzda se má do roku 2029 postupně zvýšit na 47 procent průměrného platu. Momentálně je na úrovni 41,1 procenta a od ledna vzrostla na 18 900 korun. Novela zákoníku práce, kterou ve čtvrtek schválil Senát, také zavádí, že zaručené mzdy budou od příštího roku zachovány pouze ve veřejném sektoru a ve firmách budou zrušeny. Novela nyní čeká na podpis prezidenta.

Senátoři zamítli doporučení ústavně-právního výboru, které požadovalo zachování zaručených mezd i pro soukromý sektor, jak to navrhovaly odbory. Tyto úpravy měly zabránit snižování platů a rozšíření šedé ekonomiky. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) však uvedl, že plánovaný růst minimální mzdy v příštích pěti letech bude převyšovat většinu úrovní zaručené mzdy.

Zaručená mzda, která je určena podle odbornosti a náročnosti práce, bude ve veřejném sektoru zachována ve čtyřech stupních, kde nejnižší úroveň odpovídá minimální mzdě a nejvyšší je jejím 1,6násobkem. Senát přijal novelu hlasy 52 senátorů z 70 přítomných, a pokud ji prezident Petr Pavel podepíše, mohla by nová pravidla platit od 1. srpna. To by mohlo umožnit zvýšení minimální mzdy na více než 20 tisíc korun už od příštího roku.

Autor: Šimon Mitro

Související

práce
Ekonomika

Firmy se obávají generace Z. Noví zaměstnanci mají potíže

kratom
Domácí Drogy

Senát schválil přísnější pravidla pro kratom

senior
Krimi

Vzal si kuklu a brutálně zbil vlastní babičku kvůli třem tisícovkám

finance
Světové dny

Den peněz pro dceru