pondělí 16. září 2024

Senát schválil korespondenční volbu pro Čechy v zahraničí

Češi žijící v cizině získají možnost volit korespondenčně při volbách do parlamentu, Evropského parlamentu i při prezidentských volbách. Senát schválil novelu, která tuto změnu umožňuje, a to drtivou většinou hlasů.

korespondenční volby

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Češi žijící v zahraničí dostanou možnost hlasovat ve sněmovních, evropských a prezidentských volbách korespondenčně. Senát schválil novelu volebního zákona, která tuto změnu umožňuje. Novela získala podporu 56 ze 68 senátorů, a to po diskusi, která se věnovala také technickým otázkám spojeným s digitalizací stavebního řízení.

Hlasování poštou má usnadnit účast ve volbách Čechům žijícím v odlehlých částech světa, pro které bylo dosud obtížné cestovat na zastupitelské úřady. Tato forma hlasování je běžná ve většině evropských zemí, a podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) by měla obstát i při přezkumu Ústavním soudem. Opoziční senátoři však vyjádřili obavy o ústavnost a bezpečnost korespondenční volby.

Korespondenční hlasování vyžaduje registraci u zastupitelského úřadu a včasné podání žádosti o hlasovací lístky. Voliči si následně vytisknou hlasovací lístek, který pošlou zpět spolu s identifikačním lístkem. Systém je navržen tak, aby vyloučil možnost dvojího hlasování. Hlasy odevzdané poštou se budou započítávat do výsledků čtyř krajů, přičemž o jejich rozdělení rozhodne los.

Senát schválil také novely týkající se elektronického sběru podpisů na podporu prezidentských kandidátů a omezení laických přísedících u soudů. Nový systém pro sběr podpisů by měl zajistit bezpečnost a platnost elektronických petic, což by mělo zjednodušit kandidaturu občanských adeptů na funkci hlavy státu.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0749385025
Domácí Krajské volby

Osobně lze žádat o voličský průkaz do 18. září. Písemně jen do dneška

GXExZsVboAA0Fbw
Zahraniční

Podle Trumpa jedí migranti v Ohiu domácí mazlíčky. Reakce přišla rychle

GXMaFN9XMAESha6
Zahraniční

Jordánské volby ovládli islamisté. Chtějí zrušit mírové smlouvy s Izraelem

457730632_1065778748235236_599705905944750667_n
Zahraniční

Ázerbájdžánská vláda se udržela u moci. Z voleb vzešla s většinovou podporou