pondělí 16. září 2024

Senát projedná korespondenční volbu a Den památky obcí zničených během nacistické okupace

Ve středu projedná Senát několik klíčových novinek včetně možnosti korespondenčního hlasování pro Čechy v zahraničí a omezení nominací prezidentských kandidátů.

Předseda Senátu Miloš Vytsrčil

Předseda Senátu Miloš Vytsrčil
Zdroj: X @SenatCZ

  • Předseda Senátu Miloš Vytsrčil
  • Zdroj: X @SenatCZ

Senát dnes projedná klíčové novely, které mohou zásadně ovlivnit volební proces pro Čechy žijící v zahraničí a změnit pravidla pro nominaci prezidentských kandidátů. Součástí jednání bude i debata o problémech s digitálním řízením a možnostech slučování zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. Senátoři se rovněž zaměří na úpravu ochranných limitů pro doplatky částečně hrazených léků. Senát má nyní přestávku do 12:35.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) představí na jednání Senátu a vlády plán na řešení problémů spojených s novým systémem stavebního řízení. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) upozornil na nedostatky v systému, které mohou komplikovat práci úředníků, přičemž ministerstvo tvrdí, že systém neobsahuje kritické chyby, ale potřebuje úpravy.

Dále Senát plánuje schválit novelu rozšiřující okruh žadatelů o osvědčení účastníka protikomunistického odboje a debatovat o významných dnech, jako je Den samizdatu. Proti sněmovní verzi, která navrhuje 12. říjen, se část senátorů přiklání k 27. dubnu. Senátní výbor také doporučil povýšit 24. červen na Den památky obcí zničených během nacistické okupace.

Senátní zdravotnický výbor navrhuje zmírnění podmínek pro slučování zdravotních pojišťoven a změny v pravidlech pro doplatky částečně hrazených léků. Rovněž doporučil, aby rozhodování o úhradě vakcín pro nepovinná očkování bylo součástí správního řízení.

Autor: Šimon Mitro

Související

458149804_1076919451102278_5433327662136465127_n
Domácí

Bartoš opoziční útok ustál. Stavební řízení však stále není plně funkční

profimedia-0901814993
Domácí Sněmovní volby

Pavel schválil korespondenční volbu. Češi ze zahraničí budou volit poštou už příští rok

GV_vfBlXgAA6VUF
Domácí

Prezident Pavel řekl, jaká je priorita české politiky. Podpora Ukrajiny

Fiala
Domácí

Bartoše neodvolá a státnímu sektoru nepřidá. Neslíbili jsme to, tvrdí Fiala