Sena bude letos nejspíš nedostatek, druhou seč překazí sucho

Sklizně travních porostů jsou rok od roku horší. První seč se sice vydařila, jak tomu bude letos celkově ale ukáže až druhá sklizeň. Tu však negativně ovlivňuje horko a sucho. Pokud seno dojde, bude se muset dovážet ze zahraničí.

26157819_fec68906ac_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

I přes to, že někteří zemědělci nestihli svá první sena kvalitně dosušit, lze o letošní první seči mluvit jako o nadprůměrně vydařené. Růst hustého travního porostu zařídily zejména vydatné deště. Nadprůměrnou sklizeň sena však v letošním roce nejspíš překazí extrémní sucha. Kvůli nim prý nově rostoucí tráva zaschnula a s druhou sečí většina hospodářů spíše nepočítá. Pokud opravdu bude tak špatná, budou muset chovatelé domácích zvířat shánět balíky sena od jiných zemědělců.

Cena za jeden balík se v letošním roce pohybuje v závislosti na jeho kvalitě a regionu v rozmezí 1 500 korun až dva tisíce. V loňském roce vyšel balík sena na jeden tisíc až 1 300 korun. Situace se může dostat tak daleko, že si budou muset seno kupovat čeští hospodáři v zahraničí. V Německu nebo Rakousku vyjde balík sena však ještě mnohem dráž.

Autor: Zuzana Beranová

Související

profimedia-0911783883
Domácí

Resort průmyslu bude mít nového šéfa. Místo Síkely hnutí STAN schválilo Vlčka

profimedia-0855023318
Domácí

Traktory míří do Prahy. Zemědělci svolali protest na 22. května

Akční plán pro cirkulární ekonomiku ČR.
Ekonomika Ekologie

Česko má plán pro cirkulární ekonomiku