Šéf Hamásu Haníja bude pohřben v Kataru. Írán vyhlásil třídenní národní smutek

Ve čtvrtek se v Teheránu koná masivní smuteční obřad za Ismáíla Haníju, šéfa Hamásu, který byl ve středu zabit při útoku přisuzovaném Izraeli.

profimedia-0894802744

Smuteční obřad za Ismáíla Haníju, šéfa Hamásu (1. 8. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Smuteční obřad za Ismáíla Haníju, šéfa Hamásu (1. 8. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Ve čtvrtek se v Teheránu koná smuteční obřad za Ismáíla Haníju, šéfa politického křídla hnutí Hamás, který byl ve středu v íránské metropoli zabit úderem přisuzovaným Izraeli. Tisíce lidí na obřadu skandovaly „Smrt Izraeli“ a „Smrt Americe“, přičemž přítomní byli i nejvyšší íránští představitelé, včetně ajatolláha Alího Chameneího a nového prezidenta Masúda Pezeškjána. Haníja má být po obřadu převezen do Kataru, kde bude v pátek pohřben.

Íránská vláda vyhlásila třídenní národní smutek. Chameneí, který předsedal modlitbám, označil Haníju za „význačného bojovníka palestinského odporu“ a slíbil pomstu. Předseda íránského parlamentu Mohammad Bágher Ghálíbáf označil Haníju za „hlas palestinského lidu“ a varoval, že smrt lídra Hamásu nezůstane bez odezvy.

Atentát na Haníju je zatím zahalen tajemstvím, přičemž íránské úřady dosud nezveřejnily přesné místo útoku. To vzbuzuje otázky o použitém typu zbraní a o tom, jak útočníci získali přesné informace o Haníjově pobytu. Zatímco smrt Haníji vyvolala obavy z eskalace konfliktu, Írán a Hamás pohrozily odvetou proti Izraeli. Íránská bezpečnostní rada svolala mimořádné zasedání k projednání možných scénářů.

Mezitím americký ministr zahraničí Antony Blinken vyzval k okamžitému příměří v Pásmu Gazy, kde konflikt mezi Izraelem a Hamásem pokračuje. Blinken varoval před dalším zvyšováním napětí a zdůraznil nutnost přerušit cyklus násilí a utrpení.

Autor: Šimon Mitro

Související

GX5o7K0a8AANwfD
Zahraniční

Izrael buší do Libanonu. Británie vyzvala k okamžitému příměří, USA ke zdrženlivosti

2017-03-28_Vladimir_Putin_and_President_of_Iran_Hassan_Rouhani
Zahraniční

Rusko se sbližuje s Íránem. Dodávky potravin ze Západu Putin znovu nepovolil

profimedia-0909504286
Zahraniční

Další výbuchy v Libanonu: Tentokrát explodovaly vysílačky a solární zařízení

GXsSrrBbAAA-Fwi
Zahraniční

V kapsách členů Hizballáhu vybuchují pagery. Libanon viní izraelský Mosad