neděle 8. září 2024

Sedmimiliardová rekonstrukce začala. Vysočinu i jih Moravy čeká období výluk

Následující dva roky bude cesta z Havlíčkova Brodu do Brna mnohem komplikovanější. Na trase začne rekonstrukce tří úseků za sedm miliard korun.

Praha-Gymnasijní,_2010,_zarážedlo

Vysočinu čeká období výluk.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Vysočinu čeká období výluk.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Přestože stále nebylo rozhodnuto o stížnosti, kterou na Správu železnic podal dopravce CityRail, kvůli výluce na jednom úseku tratě Havlíčkův Brod – Brno, začala se zde s plánovanou rekonstrukcí, který kompletně vyjde na sedm miliard korun. Jejím výsledkem bude zvýšení rychlosti mezi Vysočinou a jižní Moravou až na 160 km/h. Hlavní výluka se však teprve chystá. Ta začne tento měsíc a protáhnout by se měla přes celý příští rok. Hotovo by pak mělo být v roce následujícím.

Celkově se železničáři zaměří na dva úseky, konkrétně Vlkov u Tišnova – Křižanov a Přibyslav – Pohled a rekonstrukci samotné stanice Vlkov u Tišnova. Právě mezi Vlkovem a Křižanovem bude železniční provoz zcela zastaven a cestující budou muset využívat autobusovou dopravu.

Není však zatím jasné, jaký pohled do věci vnese Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který rozhoduje právě o stížnosti CityRail, ovšem už při minulé rekonstrukci této trati v úseku Brno – Blansko probíhaly všechny práce na celkového přerušení provozu.

Autor: Jan Skala

Související

nehoda
Domácí

Za posledních 14 let došlo ke čtvrt milionu nehod nákladních vozidel

GV6NHQkXYAAVpee
Domácí

Brno vyděsila bomba z války. V Litvínově se stále ještě vyčkává

MHD Jihlava
Domácí

Jihlava od září rozšíří MHD. Vrátí se linka D

Mapa plánované rekonstrukce pod Vyšehradem
Domácí

Rekonstrukce trati pod Vyšehradem zvýší kapacitu a přispěje k lepšímu životu Pražanů