pátek 18. října 2024

Sedm miliard půjde na investice do dostupného nájemného bydlení

Vláda představila nový dotačně-úvěrový program Dostupné bydlení, který má pomoci řešit současnou bytovou krizi.

novostavba

Ilustrační foto.
Zdroj: Picryl

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Picryl

Od října nabídne Státní fond podpory investice (SFPI) zvýhodněné úvěry ve výši sedmi miliard korun pro obce, kraje a další právnické osoby. Národní rozvojová banka se k němu připojí s dalšími 3,5 miliardami korun v příštím roce.

Cílem programu je zvýšit podíl dostupných nájemních bytů pro mladé rodiny, potřebné profese a střední třídu. Investice budou směřovat do výstavby nových bytů, jejich rekonstrukcí nebo nákupu bytů obcemi. Tento program je součástí širší reformy Ministerstva pro místní rozvoj pod názvem Bydlení pro život.

Nový program by měl vytvořit až pět tisíc bytů, které pomohou mladým rodinám, seniorům a lidem s běžnými příjmy. Obce tak budou lépe reagovat na výkyvy trhu práce a udrží pracovníky v klíčových profesích, jako jsou učitelé, zdravotníci nebo policisté. Finanční prostředky budou využity na výstavbu a rekonstrukci nájemních bytů.

průzkumu Ministerstva pro místní rozvoj má jen třetina větších obcí zkušenost s vlastní bytovou výstavbou a většina obcí je nespokojena se svým bytovým fondem. Ministerstvo proto podporuje přípravu bytových projektů a uvolnilo další finance z Národního plánu obnovy. Na přípravu dokumentace a realizaci soutěží byly vyčleněny přes 1,4 miliardy korun.

Autor: Šimon Mitro

Související

39600677390_438603eb49_b
Domácí

Vláda vyhodila Bartošův pomník. Návrat digitalizace přijde až v roce 2028

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Zájem o hypotéky po srpnovém boomu klesl

panelák
Ekonomika Bydlení

Průměrná cena bytů překročila sto tisíc korun za metr čtvereční

Petr Pavel
Domácí

Pavel posvětil rošády na ministerstvech. Dnes jmenoval Kulhánka i Vlčka