čtvrtek 19. září 2024

Sedm klíčníků odemkne korunovační klenoty. Zítra začíná jejich výstava

Všech sedm klíčníků se dnes sejde v Katedrále svatého Víta, aby tam vyzvedli uložené české korunovační klenoty. Od zítřka budou pak tyto vzácné předměty opět k vidění na Pražském hradě.

České korunovační klenoty

České korunovační klenoty
Zdroj: hrad.cz / SPH – Jan Gloc

  • České korunovační klenoty
  • Zdroj: hrad.cz / SPH – Jan Gloc

Prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala, primátor Prahy Bohuslav Svoboda, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Adamová Pekarová, předseda senátu Miloš Vystrčil, pražský arcibiskup Jan Graubner a probošt svatovítské kapituly Václav Malý se dnes sejdou, aby společně odemkli svými unikátními klíči Korunní komoru a pancéřovou skříň, ve které jsou uložené korunovační klenoty.

Na Pražském hradě představí expozice nazvaná Tajemná síla kamenů nejstarší z předmětů, vzácnou svatováclavskou korunu posetou 30 smaragdy, 44 spinely, 20 perlami, 19 safíry a jedním rubínem na podušce. K vidění bude i zlaté královské jablko zdobené scénami ze Starého zákona, královské zlaté žezlo poseté kromě drahokamů 62 perlami a nejmladší z klenotů, korunovační plášť s límcem z kožešiny z hranostaje.

Návštěvníci mohou výstavu vzácných českých symbolů navštívit od zítřka každý den od devíti do pěti hodin s výjimkou čtvrtků, a to až do konce září tohoto roku. Vstup je zdarma.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Pražský hrad

Související

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol.
Domácí

Prezident Jižní Koreje navštíví Prahu

1725601015_1
Ostatní Video

Optické iluze a pohybující se artefakty, výstava v Dolních Vítkovicích klame zrak

Videomapping ze Signal festivalu v roce 2017
Ostatní Festival

Pražský hrad se poprvé rozsvítí na Signal Festivalu

České korunovační klenoty
Domácí Tipy na výlety

Výstava korunovačních klenotů začne 17. září. Zaměří se na drahokamy