Infekce způsobená bakteriemi rodu Salmonella se v letních měsících šíří rychleji a ve větším měřítku než v ostatních částech roku. Mezi její hlavní příznaky patří horečka, průjem, bolest břicha a zvracení. Nejčastěji se objevuje při nevhodném skladování potravin, při grilování nebo cestování.
Pojištěnci Všeobecné zdravotní pojišťovny, kteří se v posledních pěti letech léčili se salmonelózou
rok | počet pacientů | počet hospitalizací | náklady v korunách |
---|---|---|---|
2020 | 6 304 | 1 013 | 24 787 506 |
2021 | 5 791 | 987 | 23 142 845 |
2022 | 4 397 | 754 | 21 152 049 |
2023 | 4 116 | 782 | 18 594 296 |
2024 | 4 054 | 839 | 17 134 631 |
Inkubační doba infekce se obvykle pohybuje mezi 12 až 72 hodinami. „K nákaze dochází u lidí nejčastěji po konzumaci tepelně nedostatečně upravených nebo kontaminovaných potravin, například vajec, masa, nepasterizovaného mléka či zmrzliny s obsahem syrových vajec,“ říká náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Jan Bodnár. Nejčastěji se salmonelóza šíří při veřejném stravování nebo na letních oslavách.
Při léčbě salmonelózy je důležité hlavně pít. Při průjmu by lidé měli vypít alespoň čtyři litry tekutin denně, nejlépe nesycené minerální vody bez příchuti, černý čaj nebo rehydratační roztoky.
Jak se chránit před onemocněním
- udržovat čistotu při přípravě a manipulaci s jídlem
- oddělovat syrové a hotové potraviny
- důkladně tepelně upravovat všechny suroviny
- skladovat jídlo při bezpečných teplotách
- používat zdravotně nezávadnou vodu i suroviny