Schovejte hasičáky! Do europarlamentu míří polský poslanec, který hasil chanuku

Grzegorz Braun přezdívaný hlavní hasič Polské republiky uspěl v Eurovolbách. Kontroverzní politik při své volební kampani podepisoval hasicí přístroje. Právě hasičák ho nechvalně proslavil.

GBKh7voWEAAuXRY

Grzegorz Braun poté, co šel na svícen s hasicím přístrojem.
Zdroj: X

  • Grzegorz Braun poté, co šel na svícen s hasicím přístrojem.
  • Zdroj: X

O to větší překvapení je zisk křesla v Evropském parlamentu. "Schovejte hasičáky," hlásí teď Poláci do Bruselu.

Poslanec krajně pravicové strany Konfederacja Grzegorz Braun loni v prosinci v budově Sejmu při ceremonii k židovskému svátku chanuka uhasil chanukovou menoru. Vzal na ni hasicí přístroj. Když mu kolegové řekli, že by se měl stydět, odmítl to. "Ti, kdo se podílejí na činech satanského kultu by se měli stydět," pronesl. Braun prosazuje naprostý zákaz potratů a trest smrti. Nedávno podpořil nápad formálně prohlásit Ježíše Krista za polského krále.

Předseda Sejmu Szymon Holownia označil Braunovo chování za skandální a vyloučil ho z jednání parlamentu. "Nebudeme tolerovat rasismus, xenofobii, antisemitismus a jakoukoli jinou deviaci!" reagoval Hołownia.

Jednání odsoudila řada osobností, mezi nimi například polský kardinál, izraelský a americký velvyslanec v Polsku nebo český rabín David Maxa. „Xenofobie, ignorance a antisemitismus v přímém přenosu. Polský poslanec Grzegorz Braun uhasil chanukový svícen v Sejmu s odůvodněním: Není možné, aby se v polském Sejmu odehrávaly akty talmudického kultu," napsal rabín na síti X.

Související

48942929622_69796f174a_b
Zahraniční

Tusk vytáhl do boje proti migraci. Zavede hraniční kontroly a zruší právo na azyl

Berlin_UdL_Navalny's_Cell_Opening_asv2023-01_img13
Krimi

Muži, kteří útočili na spolupracovníka Navalného, jsou na svobodě

Šanghaj
Zahraniční

Čína rozšiřuje bezvízový režim pro turisty z Evropy

GYp1egWWwAEP8K4
Zahraniční

Duda má problém. Za účast na Zemanově večírku ho tepe polská vládnoucí klika