čtvrtek 19. září 2024

Scenáristé oficiálně ukončili stávku. První se vrátí americké talkshow

Sdružení amerických scenáristů se po více než čtyřech měsících dohodlo s filmovými studii. Zastavený Hollywood se může opět rozjet.

profimedia-0808649204

Ztaímco scenáristé se již s filmovými studii dohodli, tak herci nadále stávkují. Na fotce stávkující Pedro Pascal (26. 9. 2023)
Zdroj: Profimedia

  • Ztaímco scenáristé se již s filmovými studii dohodli, tak herci nadále stávkují. Na fotce stávkující Pedro Pascal (26. 9. 2023)
  • Zdroj: Profimedia

Stávka amerických scenáristů je po více než čtyřech měsících oficiálně u konce. Od května byla pozastavena většina filmových produkcí napříč Hollywooded. Netočily se filmy, seriály a ani talkshow. Ke stávkujících scenáristům se nedlouho poté přidali i herci, kteří nadále stávkují. I u nich se však blíží k dohodnutí nových podmínek s filmovými studii a streamovacími platformami.

Sdružení amerických scenáristů (WGA) oficiálně ukončilo stávku a potvrdilo sepsaní dohody se zástupci filmových studií a streamovacích služeb. Ode dneška, 27. září, se scenáristé mohou vrátit do práce. Stávka vyústila v dohodu, která stanovuje zvýšení platů o 12,5 procent během tří let s počátečními pěti procenty po ratifikaci smlouvy. V následujících dvou letech budou scenáristé dostávat zvýšení o čtyři procenta a tři a půl procenta.

Kromě zvýšení platů scenáristé získali 76procentní zvýšení výnosů z cizojazyčných streamovacích služeb. Aliance producentů filmů a televizních pořadů ustoupila od povinných požadavků na zaměstnávání, které předtím odmítla. Podle odborů musí studia zaměstnat nejméně tři autory-producenty, včetně showrunnera, na zaručených deseti po sobě jdoucích týdnech práce během vývoje seriálu.

Jedním z posledních bodů neshod, který vedl k historické stávce, bylo zavedení umělé inteligence (AI). Na začátku spisovatelé požadovali ochranu, zatímco studia tento nápad odmítla a navrhla pouze roční setkávání k diskusi o pokrocích v technologii. Nyní obě strany stanovily soubor směrnic regulujících použití AI v produktech. AI nesmí psát ani přepisovat žádné literární materiály a materiál generovaný AI nesmí být považován za základní materiál k vývoji projektů.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CBS News

Související

Nemocnice Písek
Domácí AI

Písecká nemocnice využívá umělou inteligenci k boji s infekcemi

data
Domácí AI

Největší technologický hub ve střední a východní Evropě bude stát ve Zbraslavi

AI
Zahraniční AI

Kalifornie schvaluje průlomový zákon o umělé inteligenci

AI
Domácí AI

Krajský web Ústí nad Labem využívá umělou inteligenci