čtvrtek 19. září 2024

Santorini je tikající bombou

Řecký ráj turistů a celebrit Santorini láká návštěvníky krásnými plážemi a architekturou. Málokdo si však uvědomuje nebezpečí, které se pod ostrovem skrývá.

Vesnice Oia na Santorini láká na romantické západy slunce

Vesnice Oia na Santorini láká na romantické západy slunce
Zdroj: Greek Boston

  • Vesnice Oia na Santorini láká na romantické západy slunce
  • Zdroj: Greek Boston

Santorini vzniklo při sopečné erupci před více než 3 600 lety. Ostrov je součástí sopečného oblouku a jen pět kilometrů severovýchodně od ostrova se pod hladinou skrývá sopka Kolumbo, nejaktivnější sopka východního Středomoří. Její poslední výbuch v roce 1650 usmrtil 70 lidí a způsobil dvanáctimetrovou vlnu tsunami.

Kolumbo představuje potenciální hrozbu i dnes. Případný výbuch by představoval nebezpečí nejen pro lidi na přilehlých ostrovech, následné vlny tsunami by mohly zkázu rozšířit i mimo oblast Santorini. Při svém posledním výbuchu zanechala sopka Kolumbo v ovzduší toxický oblak plynu a kouře.

JOIDES Resolution zkoumá sopečné sedimenty u Santorini

Vědci na tuto hrozbu reagovali zintenzivněním monitoringu přímo u ostrova Santorini. Na svou výzkumnou misi tam dorazila i loď Joides Resolution, která se považuje za plovoucí laboratoř. Úkolem vědců na její palubě byl sběr vulkanických sedimentů až z osmikilometrové hloubky pod hladinou, které umožní rekonstruovat historii vulkanismu v sopečném oblouku.

Poznání aktivity sopek v minulosti vědcům pomůže předpovídat chování dalších sopek po celém světě.

Zdroj: CNN

Související

Řecký ostrov Santorini
Zahraniční

Řecko zavádí poplatek pro turisty na přeplněných ostrovech