pondělí 7. října 2024

Santiniho skvost se po obnově otevírá, jeho dvůr voní růžemi a mandragorou

Klášter Kladruby na západě Čech za sebou má největší rekonstrukci v novodobé historii. Návštěvníci se nově podívají do dosud nepřístupných prostor starého a nového konventu, kde vznikly dvě prohlídkové trasy.

Klášter Kladruby

Klášter Kladruby
Zdroj: Národní památkový ústav

  • Klášter Kladruby
  • Zdroj: Národní památkový ústav

Klášter Kladruby je jednou ze staveb v Česku, do kterých otiskl svůj rukopis přední architekt Jan Blažej Santini. Podle jeho návrhu vznikla v minulosti přestavba dominanty areálu – kostel Nanebevzetí Panny Marie. Projekt obnovy evropsky významné památky přišel téměř na 165 milionů korun, přes sto milionů šlo z evropských peněz.

Stavební práce začaly v červenci 2020. Předcházel jim rozsáhlý archeologický průzkum, který kromě středověkého hrobu odkryl také pozůstatky pivovaru a sladovny z 60. let 19. století v prostorách konventu. Památkáři se rozhodli torzo této zajímavé technické památky znovu nezakrývat, ale zakonzervovat jej a prezentovat veřejnosti jako jednu ze zajímavých kapitol v historii kláštera.

Obnovy se dočkal také rajský dvůr se stovkami růží a osmdesáti druhy bylin. Návštěvníci tam najdou rostliny středověkých klášterů, setkají se i s méně běžnými druhy, třeba s mandragorou nebo řimbabou. Kladruby se v celé své kráse otevřou pro veřejnost v první dubnový den.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Národní památkový ústav

Související

Nová jezdecká hala
Domácí

Kladruby budou mít novou jezdeckou halu. Ta stará půjde k zemi.

DJI_0032-1-2048x1536
Domácí

Klášter Želiv se otevírá v celé své kráse

Nové národní kulturní památky
Domácí

Osm zámků či klášterů se nově stalo národními kulturními památkami