čtvrtek 19. září 2024

Šance jsou vyrovnané. Progresívné Slovensko dotáhlo Ficův SMER

Na Slovensku se hraje o budoucnost země. Robert Fico a jeho SMER-SD chce větší vazby na Rusko, Progresívné Slovensko hlásá politiku Evropské unie. Šance obou stran jsou vyrovnané.

29423814160_111924ea14_b

Robert Fico je jedním z favoritů slovenských voleb. Vítězství však v kapse nemá.
Zdroj: Flickr

  • Robert Fico je jedním z favoritů slovenských voleb. Vítězství však v kapse nemá.
  • Zdroj: Flickr

Už jen necelý měsíc zbývá Slovensku do předčasných voleb a situace v zemi se začíná dramatizovat. Podle posledního průzkumu, který provedla agentura Median SK, to už nevypadá na drtivé vítězství bývalého premiéra Roberta Fica a jeho strany SMER-SD. V anketě jej totiž s potenciálním ziskem 17,8 procenta dostihla prozápadně orientovaná strana Progresívné Slovensko. Na třetím místě by skončilo hnutí Republika s více než deseti procenty a na čtvrtém strana Hlas-sociální demokracie se ziskem 9,4 procenta. Do parlamentu by se nedostala strana Demokraté bývalého premiéra Eduarda Hegera ani nacionalistická Lidová strana Naše Slovensko Jána Kotleby.

Jiný průzkum, který se rovněž zabýval politickou situací na Slovensku, zase ukázal, že pětina lidí si přeje, aby budoucí vláda iniciovala odchod země z NATO. V tomto směru se vyjadřuje v poslední době i právě Robert Fico, který v posledních týdnech prezentuje názory, které více než se západní politikou sympatizují s režimem ruského prezidenta Vladimira Putina nebo se obrací ke komunistickým špičkám minulosti, zejména k osobě bývalého československého prezidenta Gustáva Husáka.

Autor: Jan Skala

Související

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Ficův atentátník chtěl ven vazby. Soudce naopak důvody rozšířil kvůli terorismu

Michal Šimečka
Zahraniční

Slovensko potírá opozici. Šimečka už není místopředsedou Národní rady

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

fotovoltaika dům
Domácí Bydlení

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich