sobota 6. července 2024

Sanace hořící heřmanické haldy v Ostravě potrvá deset let

Speciální sarkofág překryje heřmanickou haldu, která na Ostravsku hoří od 90. let. Práce by měly trvat deset let a vyjdou téměř na 2,5 miliardy korun.

5S7A2284

Heřmanická halda.
Zdroj: Diamo

  • Heřmanická halda.
  • Zdroj: Diamo

Stát a státní podnik Diamo se rozhodly pro metodu zatěsnění termicky aktivní části haldy a její oddělení od studené části pomocí oddělovacích stěn. „Tato metoda je nejvhodnější z hlediska zajištění ochrany životního prostředí v okolí i zdraví obyvatel,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. „Definitivní vyřešení problému hořící části heřmanické haldy je něco, na co Ostrava a celý Moravskoslezský kraj čekají už řadu let. Jsem rád, že se v krátké době podařilo navrhnout bezpečný a osvědčený postup. Podle předběžných propočtů by práce měly přijít zhruba na 2,3 miliardy korun. Jsem připraven zajistit finance pro státní podnik DIAMO ve státním rozpočtu,“ říká ministr financí Zbyněk Stanjura.

Hlavním cílem prací je co největší utěsnění hořícího odvalu a zamezení přístupu vzduchu. Zvolená metoda také nabízí možnosti pro využití odváděného tepla z haldy k vytápění okolních objektů.

Související

Praha_ČNB_5
Ekonomika

Česká národní banka omezí pobočky. Chce s klienty komunikovat elektronicky

ViewImage (22)
Domácí

Myslivec s termovizí zabil člověka, když hledal postřeleného divočáka

Bazaly v roce 2010, kdy se jejich sláva rychle chýlila ke konci.
Domácí

Vrátí se Baník na Bazaly? Kritizovaný odkup stadionu dostává logický rozměr

Radim Rulík na tréninku reprezentačního týmu.
Hokej MS v hokeji 2024

Medailový víkend je tu, Češi jdou na neporažené Švédy