neděle 8. září 2024

Samice medvěda ušatého ze Zoo Ostrava musela být utracena

Ostravská zoo přišla o starou samici medvěda ušatého. Zvíře muselo být utraceno.

Samice medvěda ušatého ze Zoo Ostrava

Samice medvěda ušatého ze Zoo Ostrava
Zdroj: Zoo Ostrava

  • Samice medvěda ušatého ze Zoo Ostrava
  • Zdroj: Zoo Ostrava

V Zoo Ostrava byla kvůli zdravotním problémům utracena stará samice medvěda ušatého, která se narodila 16. ledna 1989 v Zoo Gdaňsk a do Ostravy byla převezena jako dvouletá. S přibývajícím věkem se u ní začaly projevovat problémy s pohybovým aparátem, což je běžné u medvědů, kteří se v přírodě dožívají sotva 20 let.

Až do roku 2010 obývala medvědice se svým partnerem starý betonový výběh uprostřed zoo. Poté byli oba přesunuti do nového expozičně-chovatelského komplexu Čitván, kde místo malého betonového prostoru měli téměř hektarový lesní výběh s vodní plochou, kterou medvědice často využívala. Společně s nimi se do nových prostor přestěhovala i skupina hulmanů posvátných, se kterými medvědi žili bez problémů.

V ostravské zoo zůstává samec, který byl přivezen v roce 2014. Zoologové nyní konzultují situaci s koordinátorem Evropského ex situ programu. V zoologických zahradách sdružených v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA) žije jen padesát těchto medvědů, z nichž většina je již staršího věku. Za poslední rok se narodila jen dvě mláďata, a to v dubajské zoo.

Autor: Šimon Mitro

Související

Orel východní v Zoo Ostrava
Ostatní Fauna

Ostravská zoo chová největšího orla na světě

těžba
Domácí

Těžký průmysl je klíčový pro Moravskoslezský kraj, říká většina jeho obyvatel

Žralok obrovský
Světové dny Fauna

Den žraloků obrovských

Krab sněžný
Zahraniční Klimatické změny

Beringovo moře čelí katastrofě. Vymřeli zde krabi