pátek 20. září 2024

Salvador má obří věznici pro členy gangů

Osm velkých budov, v každé tři desítky cel o rozloze asi sto metrů čtverečních. Každá cela má jen dvě umyvadla a dva záchody. Tak vypadá obří věznice pro 40 tisíc vězňů, kterou otevřeli v Salvadoru. Je největší na světě.

stáhnout (11).jpg

Obří věznice CECOT
Zdroj: Secretaria de Prensa de la Presidencia

  • Obří věznice CECOT
  • Zdroj: Secretaria de Prensa de la Presidencia

„Dnes za úsvitu jsme při jediné operaci přemístili první dva tisíce členů gangů do Centra pro izolování teroristů CECOT,“ uvedl na svém twitterovém účtu prezident Nayib Bukele. „Toto bude jejich nový domov, kde budou žít desítky let, aby nemohli dál škodit obyvatelstvu,“ dodal.

Obří věznice stojí na okraji města Tecoluca asi 70 kilometrů od salvadorské metropole. Je vybavená nejmodernějšími technologiemi a také množstvím zbraní. Útěk z vězení je prý nemožný. Trestance od svobody dělí sedm bezpečnostních bariér. Tu první tvoří už samotné cely vyztužené ocelí. Další bariéry tvoří několik obvodových zdí, hlídkové zóny, elektrické oplocení a 19 strážních věží.

Ve věznici panují velmi přísná pravidla. Vězni se smí pohybovat jen v předklonu, stojí i sedí tak, aby se nemohli rozhlížet.

Salvador vyhlásil válku gangům, které dokázaly denně pozabíjet desítky lidí. V zemi platí výjimečný stav, policie zatkla na 64 tisíc podezřelých ze členství v některém z gangů. Lidskoprávní organizace to kritizují, podle nich jsou mezi zatčenými i nevinní, například také kritici režimu. Násilí se ale díky tomu loni v Salvadoru snížilo.

„Buňku po buňce eliminujeme rakovinu společnosti,“ komentoval boj proti gangům salvadorský ministr spravedlnosti Gustavo Villatoro.

Související

GXYvp0UWUAAEC08
Zahraniční

Vězni utíkali z věznice v Kongu. Při útěku hromadně znásilňovali delikventky

GWb98kkXYAAEcBb
Zahraniční

Při požáru ve věznici v Kongu začali vězni prchat. Dozorci je postříleli

sesuv půdy
Zahraniční

Sesuvy půdy zabíjí. V Ekvádoru zemřelo šest lidí, v Salvadoru dvě děti

Alexey_Navalny_20_Feb_2021_by_Evgeny_Feldman
Zahraniční

Za Navalného skonem byl syndrom náhlého úmrtí, řekla věznice jeho matce